Duhovne vježbe za svećenike Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima

Zajednica svećenika iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođena rektorom Markom Đurinom imala je od 3. do 6. ožujka 2022. godišnje duhovne vježbe u svetištu sv. Gabrijela od Žalosne Gospe (san Gabriele dell'Addolorata) kod otaca pasionista u mjestu Isola del Gran Sasso, ispod planine Gran Sasso u talijanskoj pokrajini Abruzzo.

Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi je bio preč. dr. Richard Pavlić, svećenik Gospićko-senjske biskupije, profesor na Teologiji u Rijeci i župnik u Senju, nekadašnji pitomac Zavoda sv. Jeronima.

Dr. Pavlić, uvijek na temelju određenog biblijskog odlomka, govorio je svećenicima kroz šest razmatranja i tri homilije o nutarnjim stvarnostima svećeničkog života u kojem se svećenik kroz redovito i nužno povlačenje u samoću susreće sa svojim Bogom koji ga vodi do preobraženja. U toj životnoj simbiozi čovjek-svećenik susreće se sa Božjom svetošću i vlastitom grešnošću koja se u njegovoj svakodnevnici očituje kroz osjećaj straha, iskustva osobnih razočaranja nad samim sobom, nemoći da se do kraja preda, manjka vjere i nedostatka snage.

Sa svim tim stvarnostima u svojem životu susreo se i sv. Petar koji je bio unutarnji lik većine razmatranja i primjer kroz kojeg je predvoditelj duhovnih vježbi htio pokazati kako vlastita nemoć i osobne slabosti u svećeničkom životu nisu Gospodinu preprjeka da čini čudesna djela. Zbog toga je istaknuo kako Bog pri pozivanju osobu izabire, osposobljuje i dariva darom Duha Svetoga kako bi je sačuvao, pa i kroz kušnje, u ljubavi prema Bogu jer je to dovoljno kako bi Bog mogao u procesu preobrazbe svećenika dovesti do blizine božanskog života i vječnosti koja je blaženstvo, usprkos čovjekovoj želji da trajno izbjegava križ.

Također, u danima duhovnih vježbi svećenici iz Zavoda bili su pozvani okusiti samoću, preispitati gdje i na čemu temelje svoju sigurnost, meditirati nad osobnim slabostima, pohitati u zagrljaj svojoj „prvoj ljubavi“ i vratiti se na početna iskustva svojeg svećeničkog poziva i hoda te razumijevati vlastitu životno-svećeničku metanoju kao često dug i složen proces koji se nalazi u Kristovim rukama.

Na kraju duhovnih vježbi rektor Đurin zahvalio je dr. Pavliću što je pristao voditi duhovne vježbe te što je, iz bogatstva osobnog života u vjeri te duhovno-intelektualnog iskustva kojeg ima kao svećenik i profesor, progovorio svećenicima o Bogu i njima samima na ovim duhovnim vježbama.

U svetištu se inače čuvaju relikvije sv. Gabrijela od Žalosne Gospe (krsno ime: Francesco Possenti, 1838. – 1862.), redovnika pasionista, koji je, teško oboljevši, preminuo na glasu svetosti u 24. godini života u svome samostanu u Isola del Gran Sasso. Postao je poznat u pokrajini Abruzzo i šire, po mnogim, medicinski dokumentiranim čudesnim ozdravljenjima koja su se počela događati nakon njegove smrti sve do danas. Kanoniziran je 1920. godine, a ubrzo je proglašen zaštitnikom talijanske katoličke mladeži. Prema službenim podatcima, svetište godišnje posjeti oko 2 milijuna hodočasnika, osobito obitelji s bolesnom djecom.