Večer kinematografije u CBS-u

U subotu, 10. prosinca bogoslovi i odgojitelji CBS-a imali su priliku proširiti svoja obzorja i slušati dva izlaganja o kinematografiji i povijesti odnosa Crkve i filma svećenika i profesora crkvene povjesti don Josipa Dukića i povjesničara filma i filmskog kritičara Daniela Rafaelića.

„U svećeničkoj formaciji još uvijek nedostaje temeljno obrazovanje na području kinematografije“, naglasio je profesor Dukić. Kako bi sutra kao svećenici mogli ispravno prosuđivati vrijednost određenog audiovizualnog materijala potrebno je najprije steći i određeno stručno i kulturno znanje o filmu, objašnjava on, te govori okupljenim bogoslovima: „Mi nismo više civilizacija riječi nego civilizacija slike. Audiovizualni mediji imaju sve veći utjecaj na razvoj i život današnjeg čovjeka. Zato vi sutra kao svećenici ne smijete ostati gluhonijemi pred izazovom pred kojim medij film nas stavlja“.

Jedan od osnovnih elemenata u analizi i prosuđivanju svakoga filma jest obratiti pozornost na način upotrebe filmske tehnike odnosno kamere, objašnjava u svom uvodnom predavanju prof. Rafaelić: „Kamera je kist redatelja – već samim pokretom kamere moguće je djelovati na emocije gledatelja. Pri analizi svakoga filma uvijek se trebamo zapitati zašto redatelj izabire određeni kadar u filmu i obratiti pozornost i na izbor scenografije, kostimografije i rekvizita“, zaključuje on.

Daniel Rafaelić inaće je suradnik na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svojem znanstvenom radu usmjeren je na istraživanje hrvatske i svjetske filmske povijesti te istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske.