Susret svećenika Neretvanskog i Biokovskog dekanata posvećen obiteljskom pastoralu

Sastanak svećenika Neretvanskog i Biokovskog dekanata na kojemu se promišljalo o mjestu obiteljske zajednice u župi zajednički je održan u srijedu 15. veljače u prostorijama Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću.

Susret je počeo u župnoj kapeli klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić. Slijedio je radni dio kojeg je ravnao fra Josip Repeša, biokovski dekan. Svećenicima dvaju dekanata prvo predavanje održao je don Tomislav Ćubelić, voditelj Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije s temom „Obiteljska zajednica u župi, je li moguća?“.

Don Tomislav je pokušao pregledom aktualnih pastoralnih mogućnosti i izazova pronaći mjesto za organiziranje obiteljskih zajednica s kojima bi svaki član obitelji mogao preko svoje zajednice sudjelovati u životu Crkve. Posebno je naglasio potrebu plodne suradnje crkvenog vodstva, naučiteljstva s konkretnosti pastorala obitelji i braka. Ako nema plodne suradnja svih sudionika ostavlja se prostor za riskantne improvizacije ili polovična rješenja. Obiteljske zajednice nikako ne smiju biti samo inicijativa zainteresiranih pojedinaca nego zajednički projekt čitave Crkve. Obiteljske zajednice su nužnost i potreba za ostvarenje životnih i duhovnih potreba svakog člana.

Drugo predavanje održali su bračni par Marica i Luka Vujević, voditelji regionalnog tima za Dalmaciju Hrvatske zajednice bračnih susreta, pod nazivom „Organiziranje bračnih i zaručničkih susreta“. Predstavljajući konkretni rad svoje zajednice s bračnim i zaručničkim parovima bračni par Vujević zamolio je međusobnu pomoć i potporu svećenika i obitelji kako bi se u njihovim i sličnim projektima ostvarila plodna suradnja.