Susret franjevačkih bogoslova s Generalom Reda na splitskom Trsteniku

U nedjelju, 5. ožujka 2023. godine, u franjevački Klerikat na Trsteniku stigao je generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli u pratnji generalnih definitora i provincijala Južno slavenske konferencije franjevačkih provincija.

Povod dolaska bila je petnaesta generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae) na kojoj je nazočio i cijeli generalni definitorij na čelu s generalnim ministrom fra Massimom.

General Reda je, nakon završetka skupštine, posjetio franjevačke novake u samostanu svetog Ante na Humcu, u kojem su ove godine novaci iz bosansko-hercegovačih provincija i provincije Presvetog Otkupitelja iz Hrvatske. Povratkom u Rim general Reda stigao je i u Split.

General se zajedno s generalnim definitorima susreo s bogoslovima i magistrom fra Sinišom Balajićem u bratstvu, u kojem su se međusobno kroz ugodnu čašicu bratskog razgovora upoznali te je general s definitorima poslušao i odgovarao na pitanja mlade braće bogoslova. Bogoslovi su kroz pitanja dotakli razne teme koje su se odnosile na duhovna zvanja i njihovo općenito stanje u Redu s posebnim osvrtom na prilike u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osim toga tema razgovora bile su i vezane uz problematiku današnje digitalne komunikacije i njezinih granica te na koji način najbolje predstavljati franjevački život a da se ne ode u krajnosti. Jedno od pitanja bilo je vezano posebno uz pastoralno poslanje fratara hrvatskih franjevačkih provincija koje su veoma aktivne na području mnogih župa diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine kao i na mnogim hrvatskim katoličkim misijama u inozemstvu.

Centar svega susreta bila je sveta misa u samostanskoj crkvi, koju je predvodio fra Massimo. Na kraju misnog slavlja fra Massimo je svoj braći podijelio „tau“ križeve koji su blagoslovljeni u Porcijunkuli te pravilo Reda manje braće.

Nakon svečanog blagoslova, slavlje je prešlo za obiteljski stol u samostanskom blagovalištu. Na samom kraju susreta provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marko Mrše, zahvalio se generalu, svim definitorima i braći provincijalima na posjeti. Fra Massimo je u znak sjećanja gvardijanu samostana o. Ante Antića na Trsteniku, fra Domagoju Volareviću, poklonio kao trajni spomen medaljon generalnog ministra na kojem su prikazani Isus i sveti Franjo i franjevački grb te se zahvalio braći bogoslovima na čelu s magistrom, kao i svoj starijoj braći na srdačnom i bratskom dočeku koji je bio obogaćujući za svakog.

Prije svega hvala dragom Bogu na bratskom susretu koji nas je potakao da se svi još više trudimo ići stopama Asiškog Siromaha, Serafskog oca Franje u nasljedovanju Isusa Krista!