SSMI proslavile 133. obljetnicu utemeljenja njihove Družbe

Misnim slavljem, koje je u kapeli samostana Svete Obitelji u Metkoviću predslavio fra Denis Šimunović, župnik Župe sv. Ilije, sestre Služavke Malog Isusa, zajedno sa njihovim suradnicima - Prijateljima Malog Isusa, proslavile su utorak 24. listopada 133. obljetnicu utemeljenja njihove Družbe.

Današnja, možemo je nazvati svetkovina za ovu Družbu, zapravo želi nas podsjetiti na dan utemeljenja ove Družbe, kako se zbio, i koja je svrha i služba ovih sestara, rekao je fra Denis na početku homilije, te pojasnio, zašto ih je njihov utemeljitelj vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler povjerio zaštiti sv. Rafaela arkanđela i Malenog Isusa.

Stadler se fokusirao na tri važna događaja - Isusova utjelovljenja, rođenja i bogoutjelovljenja - sve je prožeto u osobi i liku Malenoga Isusa, zato se Stadler počeo na jedan način posebno okretati prema pobožnosti Malenom Isusu.

Fra Denis je podsjetio i na vrijeme kad su sestre morale ići u izgnanstvo iz BiH, sve im je oteto osim njihove odjeće, a u BiH nisu smjele nositi niti redovničko odijelo. Komunisti su oteli sve ono što je bilo njihovo i gdje je bila njihova karizma! Preostalo im je bilo da se skrase u kućama u Hrvatskoj, a u Hrvatskoj je tada bilo puno sestara, toliko, da ih ni njihove kuće, ni svećenici po župnim kućama nisu mogli primiti, te su se mnoge kandidatice morale vratiti svojim kućama.

„Nažalost, bezbožnička ideologija, tako je učinila zlo, ne samo sestrama, nego mnogim zajednicama, ne samo redovničkim, nego i svim Udrugama laika, sve su pokušali uništiti, tolike u zatvor ili smrt odvesti. Zlo, koje se događalo do 90-ih godina i dalje ima svoje 'jake pipke, ispružene trake' u mnogim ustanovama i današnje Hrvatske, BiH, svih dijelova bivše Jugoslavije i tolikih drugih, sve se to uvuklo u pore i ne može se tako lako iskorijeniti, toliko snažno da se uvuklo svugdje, čak, što je najgore i u naše redove, bilo muške, ženske, u Crkvu i obitelj, to najveće zlo bezboštva, gdje je ono što je dobro postaje loše a ono što je loše, dobro.“

A da to tako jeste, iako je u svijetu sve više i više katolika brojčano, na žalost, sve je manje onih koji žele krenuti u neku zajednicu, žrtvovati se za druge, ali ni to nije čudo: danas ljudi ne žele imati svoju djecu, ne žele se žrtvovati za jedno malo biće - vlastito stvorenje koje bi trebalo rasti pod majčinim srcem, i tako naš hrvatski narod izumire - jer mu nedostaje vjere, osjećaja za žrtvu, osjećaja za odricanje; i nije samo pitanje što se Hrvatska raseljava, bilo je i težih vremena, većih valova iseljavanja…

Uz zahvalu za sve što su SSMI učinile od svog dolaska prije 111.g. u Metković, vlč. Denis uputio je čestitke povodom proslave Dana utemeljenja, kao i PMI, a potom je pozvao i sve nazočne na druženje u samostanskom blagovalištu uz prigodan domjenak.