Hodočašće sestara Služavki Maloga Isusa

Dana 18. studenog 2023. godine sestre Služavke maloga Isusa splitske provincije sv. Josipa hodočastile su Majci milosti Čudotvornoj Gospi Sinjskoj pod vodstvom provincijske glavarice s. Terezije Pervan. Naime, ovo je bila duhovna obnova za sestre koje planira provincijsko vijeće za duhovnost i Stadlerovu baštinu. Naš Utemeljitelj Stadler također je bio hodočasnik ovog svetišta davne 1898. godine. Shvaćajući važnost prebiranja svoje nutrine, našeg djelovanja i svrhe ovog dana, odazvale su se sestre uglavnom iz svih zajednica u provinciji. Svrha je bila zahvaliti Bogu za milost zvanja i moliti za nova.

Pri dolasku u svetište Gospe Sinjske sestre su imale mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi gdje su uvijek na raspolaganju franjevci ovog značajnog svetišta. Tu se odmah osjeti duhovna snaga pod okriljem nebeske Majke kao i srdačna raspoloživost franjevaca. Velikodušnost i otvorenost neumornog gvardijana fra Marinka Vukmana i župnika fra Antonia Mravka daju veliko značenje ovom svetištu.

Nakon osobnog sabiranja i pozdrava Majci milosti u crkvi, nastavili smo naš predviđeni duhovni program. Sestra Dolores Brkić izložila je duhovnu meditaciju o ZAHVALNOSTI što je pratila i prigodna pjesma. Nastavili smo molitvom Gospine krunice sa meditacijom svakog otajstva povezujući sa svrhom obnove, konkretnim životom i značajnim danom za Domovinu i mir u svijetu. Meditacije je pripremila s. Dolores a desetice molile sestre iz više zajednica: s. Brigita Rojnica, s. Vlasta Tadić, s. Marina Žuljević, s. Antea Šarolić i s. Martinka Bosančić. Zatim nam se obratio župnik fra Antonio Mravak i sestre kratko uveo u povijest ovog svetišta te biranim riječima svima još više približio duhovno značenje i čudesnost svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Uslijedila je pjevana sv. Misa koju je predslavio gvardijan svetišta fra Marinko Vukman kojeg je provincijalka s. Terezija, zahvalivši župniku i gvardijanu, nazvala bratom:“ Ne samo da je naš brat u Kristu nego je brat naše s. Amabilis Vukman pa je tako i svih nas“. Za orguljama bila je s. Eduarda Marić a sestre ujedinile glasove. Misna čitanja čitale su s. Tajana Andrle i s. Marina Mužinić. Fra Marinko posebno je u svojoj propovijedi izložio Elizabetin i Marijin lik kod pohoda te naglasio svrhu blagoslova. S velikim poštovanjem izrazio je naš naziv Služavke Malog Isusa kako nam to ime dade sl. Božji Josip Stadler. I nama je poziv „ Žuriti u gorje“ pomagati potrebnima, malenima, bolesnima, tužnima…Sestre, naglasio je fra Marinko, svjedok sam mnogih vaših djelotvornih pomaganja. Neka vas Mali Isus i dalje čuva i blagoslovi u vašem pozivu.

Na kraju sv. Mise izmolili smo zajedno posvetnu molitvu Gospi i bijaše neizostavna fotografija pred oltarom Majke milosti, naše Gospe Sinjske. Nastavili smo druženje kod zajedničkog stola u prostorijama samostana te za pohvalu gvardijanu jer je on služio kod stola svoje poštovane sestre. Poticajan primjer !

Sestre su pogledale franjevački muzej , osobno još molile pred Čudotvornom slikom Majke, zatim smo se uputili našim busom i nekoliko osobnih auta u Zaseok, župu sv. Ivana Krstitelja. Pred crkvom dočekao nas je župnik don Josip Bečić koji je ujedno i župnik župe Male Gospe u Biteliću. U crkvi nam je kratko rekao o svojim župama i raseljenosti nakon Domovinskog rata jer su crkve bile zapaljene…Tu smo prošetali i posjetili terapijsku zajednicu ovisnika, poslušali njihovu situaciju svakodnevlja i ujedno se zadivili koracima na putu njihova ozdravljenja. Obilježili smo sa prigodnim dobročinstvom i svjetski dan siromaha.

U daljem našem programu stigli smo u crkvu Male Gospe u Biteliću. Došli su vjernici župe, djeca i mladi. Čini se običnim gledanjem, malo ih je, ali bitno je očima nevidljivo. Osjeti se: Vole Crkvu, majku Božju, Boga, svoju župu i neumornog župnika. Naša provincijalka s. Terezija uz pozdravnu i zahvalnu riječ župniku i svima nazočnima, kazala je da nismo bez razloga došli u ovu župu.“ Naime 9 naših sestara bilo je iz ove župe. Htjeli smo večeras s vama moliti časoslov moleći za vas, nova zvanja i našu Domovinu, posebno danas s vama zapaliti svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje“. Također je biranim riječima i njima bliskim izričajem ukratko približila našu Družbu i slugu Božjeg Josipa Stadlera. Zajednički smo izmolili kako Časoslov večernje molitve, tako i molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim. U svečanoj procesiji sa kađenjem i molitvom don Josipa išli smo svi zajedno zapaliti svijeće kod spomenika žrtvama ratova župe.

Mi sestre smo bile zadivljene urednošću svetog sakralnog prostora i vjerom ovog malog stada uz lijepu vidljivu suradnju sa župnikom don Josipom. Župnik i župljani priredili su nam u župnoj kući domjenak kao zahvalu našeg pohoda za njihovo ohrabrenje. Osjeti se snažna vjera ovog naroda koju oni crpe, često bivajući kao i mnoge župe Cetinskog kraja ali i cijele Domovine, u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.