Split-Trstenik: Jaslice u prigodi 800-te obljetnice upriličenja prvih jaslica

U vrijeme došašća 2022. godine, uoči 800 godina od prvih živih jaslica koje je upriličio sveti otac Franjo Asiški u Greccio-u (1223.), bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja izrađivali su jaslice u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku te su došli na ideju da u 2023. godini naprave velike jaslice u samostanskoj crkvi te na taj način doprinesu osobno ovoj velikoj franjevačkoj obljetnici.

O toj se zamisli počelo dublje razmišljati posebno nakon Uskrsa 2023. Naime, u travnju 2023. godine, upravo nakon Uskrsa, bogoslovi sa svojim odgojiteljima odlaze na hodočašće u Rim i Asiz te posjećuju i Greccio. U Asizu, u jednoj veleprodaji, Božjom providnošću nailaze na velike figure za jaslice te su se tad već ozbiljnije dali na razmišljanje o novim jaslicama.

Negdje u svibnju iste godine, gvardijan Samostana o. Ante Antića, fra Domagoj Volarević i magistar franjevačkih bogoslova, fra Siniša Balajić, imajući u vidu veliku obljetnicu upriličenja jaslica i mogućnost zadobivanja potpunog oprosta, svesrdno su podržali prijedlog bogoslova o kupnji novih figura i gradnji velikih jaslica.

Mnoga braća franjevci, kako u domovini tako i u inozemstvu, podržali su ideju svoje mlađe manje braće te su dali novčane priloge za nabavu velikih figura. Veliku potporu dobili smo od Hrvatske katoličke misije u Vancouveru u kojoj su i sami vjernici sudjelovali u sakupljanju potrebnih novčanih priloga. Po nove figure su u studenom otišli u sam Asiz gvardijan fra Domagoj i dvojica bogoslova.

Sama izrada jaslica trajala je petnaestak dana. Za ideju jaslica zaslužan je fra Mate Šakić, a za izvedbu, tj. za konstrukcijsku podloge, koja se prostire na 30-tak kvadrata, za rasvjetu i izvor vode, posebno je zaslužan fra Stjepan Raić. No, i ostala braća bogoslovi sudjelovali su u izradi, svatko na svoj način, ponajviše u samom nabavljanju potrebnih materijala jer su svi osobno željeli sudjelovati u oživljavanju sjećanja na Betlehem i Greccio.

»I dođe dan savršenog veselja, vrijeme klicanja! Za tu prigodu ovdje su sazvana mnoga braća iz različitih krajeva; muškarci i žene dolaze veselo iz obližnjih kuća noseći, svatko prema svojim mogućnostima, svijeće i baklje da rasvijetle onu noć u kojoj je na nebu zasjala sjajna zvijezda koja obasjava sve dane i sva vremena. Na kraju dolazi Franjo, vidi da je sve postavljeno prema njegovoj želji i blista od radosti. Sada se uređuje štala, u nju se unosi slama i uvode se vol i magarac. U tom dirljivom prizoru blista evanđeoska jednostavnost, slavi se siromaštvo i preporuča se poniznost. Greccio je postao novi Betlehem« (Franjevački izvori, 469).

Ovom su prilikom bogoslovi izradili i video kojim se nastojalo ovjekovječiti trenutak izrade jaslica: pet sati video materijala sveden je na 3 minute i 43 sekundi. Ovim putem zahvaljujemo se i Zboru Hrvatske katoličke misije u Innsbrucku jer je za sami video korištena njihova izvedba pjesme „Rodio se Bog i čovjek“ koja je izašla na internetu dva dana prije izrade samog videa.

Uz fotogaleriju i video donosimo vam ugođaj Betlehema iz samostanske crkve Presvetog Otkupitelja na splitskom Trsteniku.