Vazmeno bdjenje u splitskoj katedrali sv. Dujma

Splitsko-makarski nadbiskup mons Marin Barišić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 20. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, čime je zaključeno Vazmeno trodnevlje i započeta proslava uskrsnuća Gospodinova. Za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, a don Šime je otpjevao i svečani hvalospjev uskrsnoj svijeći. U koncelebraciji su bili naslovni ninski nadbiskup mons. Martin Vidović, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i ostali svećenici. Nakon liturgijskih čitanja, prigodnu homiliju je izrekao naslovni ninski nadbiskup mons. Martin Vidović.

„Kada je Petar na Kristovu grobu opazio samo povoje, u njegovom srcu se rađa zbunjenost, koju nakon nekoga vremena zamjenjuje iskustveni susret s Uskrslim. Iskustvo susreta s Uskrslim nas dovodi do vjere, vjere u prvinu usnulih po kojem Bog htjede, uspostavivši mir krvlju križa njegova, sa sobom pomiriti sve i na nebu i na zemlji. Ovu vjeru nam apostoli svjedoče i prenose, te ona postaje vjera naša i vjera cijele Crkve kroz sva stoljeća“, istaknuo je mons. Martin Vidović u uvodnom dijelu homilije.

U nastavku je pojasnio što za čovjekovo oslobođenje od patnje i grijeha, znači događaj Kristova uskrsnuća. „Prešavši u ovoj noći iz smrti u život, Isus Krist je ljudskoj povijesti dao novi tijek, tijek milosti i svetosti, raskinuvši okove smrti i kao pobjednik ustavši od mrtvih. Krist sve nas vjerne oslobađa od bijede grijeha i opačina svijeta te nas, pošto smo ponovno zadobili milost, koju su Adam i Eva svojim grijehom izgubili, pridružuje svetima“. Osvrćući se na naše spasenje u svjetlu Gospodinova uskrsnuća, naglasio je kako je Krist vazam našega spasenja, jer mu na drvu križa kosti nisu polomljenje, a pod zemljom mu se tijelo nije raspalo, nego upravo suprotno, svojim uskrsnućem, Bog iz grobne jame, uskrisava čovjeka.

Zaključujući homiliju, nadbiskup je sve prisutne podsjetio što je Isus Krist učinio za život svakoga čovjeka. „Krist je ufanje svijeta i jamstvo ispunjenja nade. On je čovjeku, ne samo grijehom ranjeno dostojanstvo obnovio, nego mu je udijelio i novo, puno veće od prvotnoga te je približio čovjeka i Bogu i samom sebi. Dao nam je i novu zapovijed, da ljubimo jedni druge, kao što je on ljubio nas. Za čovjeka je Krist umro, da bi čovjek živio, za čovjeka je sišao u grob, da bi ga oslobodio od smrti. Zbog toga svima nama želim da umremo grijehu, a živimo Bogu u Kristu Isusu, kako bi naš život bio uskrsna čestitka svim ljudima.“

Nakon homilije, mons. Marin Barišić je obavio obred blagoslova vode te je poškropio sabrani vjernički puk koji je tom prigodom obnovio svoja krsna obećanja. Na samom kraju misnog slavlja nadbiskup je blagoslovio hranu i svima zaželio sretan Uskrs.