Dan spomena poginulih hrvatskih branitelja grada Metkovića u Domovinskom ratu

Blagdan Svih Svetih Metković obilježava i kao Dan spomena na osamnaest poginulih metkovskih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Tim povodom na uočnicu blagdana, u četvrtak 31. listopada, župnik župe sv. Ilije proroka fra Ante Bilokapić u jutarnjim satima na groblju sv. Ivana Nepomuka molio je molitve odrješenja, a upaljene svijeće i cvijeće položeni su ispred Središnjeg križa na groblju i pred Spomenikom poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava na Velikoj rivi. Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici gradske uprave s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnici metkovskih političkih stranka, djelatnici Policijske postaje Metkovića, te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata i gradskih institucija.

U večernjim satima slavljena je sveta misa zadušnica u crkvi sv. Ilije proroka, a potom je u galeriji Ustanove za kulturu i sport održan prigodan komemorativni program kojeg su vodili metkovski gimnazijalci, a pripremile prof. Ivanka Ujdur i Martina Pačić. Voditelji programa bili su Katarina Pratežina i Roko Crnčević, a recitacije su izveli Laura Mandić, Mia Ćubela, Mihael Vranješ i Matija Dominiković.

Program je počeo Hrvatskom himnom u izvedbi Klape „Sveti Nikola“. Poginulim braniteljima minutom šutnje odana je počast, a svim nazočnima obratio se i metkovski gradonačelnik. U glazbenom dijelu nastupili su i metkovski zborovi župa sv. Ilije proroka i sv. Nikole biskupa i VIS Viatores koji su ispjevali pjesme - Zemljo moja, Dajte mi sladak pjev i Zemlja dide mog.