Druga nedjelja došašća: Nadbiskup Barišić predvodio euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici

„Pozdravljam sve nazočne vjernike te one koji nas prate preko TV Jadrana, YouTube kanala i Facebook stranice naše Nadbiskupije. Na poseban način upućujem pozdrav onima koji se bore s koronavirusom. Danas ćemo se pomoliti za vas i za sve one koji se brinu za naše bolesnike, osobito za liječnike i medicinske sestre. Molimo Gospodina da nas oslobodi ove pandemije, kao i trajne pandemije grijeha koja obilježava svakoga od nas“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uvodeći u euharistijsko slavlje na drugu nedjelju došašća, 6. prosinca, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili don Nikola Šakić i don Marko Ćubelić. Za vrijeme mise na orguljama je svirala s. Mirta Škopljanac-Mačina.

Govoreći u prigodnoj homiliji o čitanju iz Knjige proroka Izaije (Iz 40, 1-5.9-11), mons. Barišić je naglasio „da Izaijin proročki zov najprije zahvaća njegove suvremenike koji su u babilonskom sužanjstvu“. „Oni su daleko od domovine i Izaija ih poziva da priprave put Gospodinu. Želi da zadrže nadu i povjerenje u Gospodina“, dodao je, pojasnivši da je prvi Gospodinov dolazak kojim oslobađa Izraelce iz babilonskog ropstva, vraćajući ih u njihovu domovinu, povezan s Njegovim povijesnim dolaskom prema kojemu kroz advent idemo.

Nadbiskup je protumačio simbolički govor u tekstu proroka Izaije, posebno se osvrnuvši na sljedeći ulomak iz spomenutog čitanja: „Glas viče: 'Pripravite put Gospodinu kroz pustinju. Poravnajte u stepi stazu Bogu našemu. Svaka dolina nek se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi!'“ (Iz 40, 3-4). „Neki ljudi nikada nisu bili u geografskim pustinjama. S druge strane, svi smo u životu osjetili psihološke, egzistencijalne, bračne, osobne, društvene i obiteljske pustinje. Stepa simbolizira naše svakodnevlje u kojem lutamo, a dolina jamu koju stvorimo sa svojim propustima. Brežuljci su simbol oholosti, umišljenosti, sebičnosti i samodostatnosti, a krivudavost je znak naše osobne neodgovornosti. Hrapavost je najbolja slika našeg srca koje je često hladno za potrebe bližnjih“, istaknuo je mons. Barišić.

Poručivši da pustinja nastaje od malih zrnaca, Nadbiskup je ustvrdio kako i naše osobne pustinje nastaju od sitnih uvreda, nepažnje, neodgovornosti, šutnje i malih laži. „Međutim, ima nade za našu pustinju. Čuli smo u Evanđelju da Ivan krsti i propovijeda u pustinji, kao i da narod ispovijeda svoje grijehe. To je i naš put u vremenu došašća, u vremenu u kojem se spremamo na susret s Njim. Krštenjem je u naša srca uliven Duh Sveti, Duh stvaratelj i životvorac. Trebamo Ga ponovno otkriti te oživjeti tu Božju ljubav u našem srcu. Tako ćemo postati sposobni za slušanje Božjeg glasa kojeg često ne čujemo zbog buke različitih glasova ovoga svijeta. Osim toga, pozvani smo na božićnu ispovijed i priznavanje grijeha kako bismo postali sposobni za ljubav, solidarnost, pažnju te iskrenost prema Bogu i bližnjemu“, konstatirao je.

„On je Onaj koji dolazi. Pokušava nam pomoći da otvorimo sebe i svoj život apsolutnoj budućnosti. Na tom putu obraćenja, On je naš jedini put. Advent je zapravo naš cijeli život u kojem je Njegov povijesni dolazak naš temelj, a konačni dolazak naša nada koju pričešćeni Božjom riječju i euharistijskim kruhom očekujemo“, zaključio je mons. Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja katedralni župnik don Ante Mateljan zahvalio je Ocu nadbiskupu na ohrabrujućim riječima.

Podsjetimo, trenutno u crkvama može biti samo manji broj vjernika (25). Također, preporučuje se rizičnijoj skupini vjernika (starijima i bolesnima) da svete mise prate iz svojih domova. Zbog toga, svake nedjelje u 9.30 sati moći će se pratiti prijenos svete mise iz katedrale svetoga Dujma u Splitu. Prijenos će biti na TV Jadranu, na YouTube kanalu i Facebook stranici naše Nadbiskupije.