U Splitu započela devetnica sv. Dujmu


Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM za proslavu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, priprema se devetnicom koja se od 28. travnja do 5. svibnja, održava ukatedrali sv. Dujma. Prvog dana, u ponedjeljak 28. travnja u 19 sati, misno slavlje s prigodnom propovijedi predvodio je don Mate Čulić, a pjevao je mješoviti zbor župe Kaštel Štafilić. Nakon euharistijskog slavlja Mandolinski sastav Sanctus Domnio održao je koncert.




Mandolinski orkestar Sanctus Domnio iz Splita, istoimenoga Gradskog mandolinskog društva, utemeljio je 1990. godine glazbeni odgojitelj i mandolinist mo Marinko Katunarić, koji je svojim strpljivim radom odgojio naraštaje vrsnih mandolinista i gitarista. Orkestar je dosad održao mnogo koncerata u domovini i tuđini, potvrdio se kao vrsni tumačitelj izvornih skladba za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih skladatelja. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a prošle je godine dobio nagradu grada Splita. Orkestrom već devetnaest godina ravna prof. Vladimir Lukas koji je bio dugogodišnji član Opernoga orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, te Splitskoga i Zadarskoga komornog orkestra. Od 1995. godine ravna i orkestrom malih gudača pri Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu gdje kao profesor violončela radi već više od trideset godina.


Do kraja devetnce, mise s prigodnom propovijedi predvode don Luka Vuco, don Lovre Šola, don Stipan Šurlin, don Božo Delić, don Tomislav Ćubelić, don Božo Renjić i don Emanuel Petrov, a slavlja će pjesmom uzveličati mješoviti zborovi župa Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Sućurac i Zbor sestara milosrdnica. Nakon euharistijskoga slavlja svakoga dana devetnice u 20 sati bit će upriličeni prigodni koncerti i predavanja na temu vjere. Tako će u utorak 29. travnja koncert imati Vokalni komorni sastav Split, udruge Splitski djevojački zbor, a u srijedu 30. travnja Komorni sastav VOX ANIMAE. U četvrtak će se upriličiti predavanje dr. Radoslav Bužančića "Andrija Buvina i njegovo vrijeme", a u petak 2. svibnja predstavljanje je monografije »Vrata vjere«, o kojoj će govoriti don Ante Mateljan i don Tomislav Ćubelić, a koje će pratiti Mješoviti zbor župe hrvatske katoličke misije iz Beča. Kaštelanski crkveni pučki pjevači iz Kaštel Sućurca i Kaštel Lukšića održat će svoj koncert u subotu, 3. svibnja, a štovatelji sv. Dujma će u nedjelju 4. svibnja moći poslušati koncert na orguljama prof. Jacinte Jakovčević iz Australije. Koncert u ponedjeljak 5. svibnja održat će Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma koji će otpjevati praizvedbu oratorija "Vrata vjere".


U utorak, 6. svibnja, u 18 sati u katedrali je otvaranje moćnika zaštitnika sv. Dujma kojeg će otvoriti gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar i prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić, nakon čega slijedi svečana Večernja s prigodnom meditacijom. Na svečanosti će uz splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića sudjelovati i biskupi Splitske metropolije.


U srijedu, 7. svibnja na svetkovinu sv. Dujma u 10 sati tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. Svečano misno slavlje predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup.