Peti dan devetnice u čast sv. Dujmu - predstavljena monografija ''Vrata Vjere''

Petog dana devetodnevne priprave za blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita i splitsko-makarske nadbiskupije u petak 2. svibnja, u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma svečano misno slavlje, uz veliki broj svečevih štovatelja i ljubitelja duhovne glazbe te uz pjevanje Mješovitog zbora župe Kaštel Kambelovac, predvodio je župnik crkve Sv. Mihovila Arkanđela u Kaštel Kambelovcu don Božo Delić u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i dr. don Antom Mateljanom. Nakon mise predstavljena je monografija ''Vrata vjere'' prof. dekana KBF-a u Splitu dr. don Ante Mateljana, Knjigu su predstavili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i autor.



Riječ je o iznimno kvalitetnoj knjizi koja govori o vratnicama splitske prvostolnice, koje je točno u podne na dan sv. Jurja 1214. godine blagoslovio splitski nadbiskup Bernard, a izradio ih je od drva domaći majstor Andrija Buvina. U uvodnom izlaganju o knjizi, koja djeluje kao skraćeno evanđelje u kojoj u slici i riječi pratimo Kristov život i odnos čovjeka i Boga, župnik Ćubelić je kazao kako knjiga prof. dr. Ante Mateljana želi poruku vrata predstaviti danas na nov način, s izvornim meditacijama.


''Kroz vrata se ulazi i dolazi, u svijet polazi i vraća doma. Ovo su vrata s kojih odzvanja: 'Otvorite vrata Kristu'! Ovo su 'vrata vjere'. Ovo su 'vrata životu'! Ova nas vrata u 28 evanđeoskih slika, povezuju,'' kazao je dr. Mateljan. Zatim je objasnio kako ovim uratkom želi nastaviti ono što je majstor Andrija započeo, da se i na ovaj način posvjedoči kršćanska vjera koju ispovijedamo. ''Ova knjiga 'složena' je na navjestiteljski i molitveni način, svaka od 28 slika, reljefa s evanđeoskim motivima majstora Andrije, popraćena je svojim mjestom na vratima, tekstom iz Evanđelja, te kratkom meditacijom, razmišljanjem i refleksijom. Sve je to na hrvatskom i na engleskom jeziku, da posluži i strancima koji, neki samo kao turisti, a mnogi i kao vjernici, zalaze u ovu prvostolnicu'', istaknuo je dr. Mateljan.''Ne znamo koliko je dugo majstor Andrija radio na ovim vratnicama, ali smo sigurni da je to njegovo životno djelo'', zaključio je dr. Radoslav Bužančić, ravnatelj konzervatorskog odjela u Splitu, u opširnom je 'Pogovoru' popraćenim ilustracijama u kojem je prikazao povijesni kontekst u kojemu su ova vrata nastala, vodeći nas kroz crkve i svjetovne prilike i neprilike početka 13. stoljeća u Europu i u Splitu, te nudeći nam niz zanimljivih detalja koja se tiču samih vrata.
Predstavljanje monografije započeo je i završio glazbom u  izvedbi Komornog zbora Hrvatske katoličke misije iz Beča ''Regina angelorum'' uz pratnju komornog orkestra kojim je ravnao Josip Terze, a voditeljica zbora je s. Filipe Mlakić. Izvedena su djela skladatelja J.s.Baha, G.E. Handela, Sedlak, Kumarevski, Š.Marovića, M.Haydna i F.X. Engelhardta.