Sedmi dan devetnice u čast sv. Dujmu - koncert na orguljama mr. Jacinte Jakovčević

Sedmog dana devetodnevne priprave za blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita i splitsko-makarske nadbiskupije, u nedjelju 4. svibnja u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, svečano misno slavlje s pjevanjem Mješovitog zbora župe Kaštel Gomilice pod ravnanjem prof. Vladana Vuletina predvodio je župnik crkve sv. Jeronima u Kaštel Gomilici i dekan kaštelanskog dekanata don Božo Renjić u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem .U propovijedi je don Renjić govorio o Crkvi Kristovoj zaručnici, velikoj obitelji koju tvore naše male kršćanske obitelji.




Nakon mise održan je solistički koncert na orguljama mr. Jacinte Jakovčević pijanistice hrvatskog podrijetla iz Gottesloeua (Petrh), u Zapadnoj Australiji. Svojim virtuoznim sviranjem na vrsnim katedralnim orguljama ostvarila je snažan umjetnički dojam, a vidno oduševljena publika u prepunoj katedrali nagradila je umjetnicu dugotrajnim pljeskom. Na program su bile skladbe D. Buxtehudea, J.S.Bacha, W.A Mozarta, J.Jakovčevića, N Cockera, L.Viernea i C.Sainte-Saensa.


Jacinte Jakovčević, diplomirala je na Sveučilištu Zapadne  Australije s najvišom ocjenom i dobila naslov profesora glazbe. Godine 1997. bila je u SAD-u gdje je nagrađena stipendijom na priznatoj glazbenoj akademiji (The Eastman School of Music) u Rochesteru (New Yorrk).  Ondje je dobila naslov magistra komorne glazbe i glazbalne pratnje. Danas kao jedna od najuspješnijih pijanistica u Perthu, Jacinta mnogo nastupa u komornoj glazbi i pratnji. Pokazuje osobito zanimanje za crkvene orgulje i glavna je orguljašica u prvostolnici Sv. Marije u Perthu. Zbog zapaženog uspjeha u toj glazbi nagrađivana je različitim odličjima, a nedavno i priznanjem Kraljevske glazbene akademije u Londonu.