Osmi dan devetnice sv. Dujmu - praizvedba oratorija "Vrata vjere"

U sklopu devetodnevne priprave za svetkovinu sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita, te povodom obljetnice 800 godina postavljanja svečanih vratnica majstora Andrije Buvine na splitsku prvostolnicu, u ponedjeljak 5. svibnja u katedrali sv. Dujma upriličena je praizvedba oratorija "Vrata vjere". Autor oratorija za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje je maestro don Šime Marović, a stihove je napisao dr. don Ante Mateljan.




Oratorij se sastoji od uvoda tj. prologa i pet dijelova. U prvom djelu zbor započinje sa psalmom 100 "Uđite s hvalama na vrata Gospodnja", a završava recitiranjem teksta iz Ivanova evanđelja: "Ja sam vrata ovcama..kroza me tko uđe, spasit će se.." (Iv 10, 7b-10) uz tihu pratnju orkestra. U drugom dijelu splitski nadbiskup Bernard naručuje vratnice koje majstor Buvina treba načiniti. Bernard mu poručuje: "Uzmi knjigu Evanđelja! Ona će ti otvoriti put do vrata u Istinu!" Nakon toga Bernard molitveno zaziva: "Oči duše nam prosvijetli, vrata vjere nam otvori!" U trećem djelu dok se često ponavlja zaziv: "Isukrste Božji Sine, svjetlo spasa sa visine", kroz stihove se nižu prizori iz Isusova života. U četvrtom djelu majstor završava izradu vratnica. Svoj zavjet je ispunio i konačno shvatio da je samo jedno potrebno: "Tebe nadasve ljubiti". Poslije slijedi blagoslovna molitva nadbiskupa Bernarda. U petom djelu, epilogu, slijedi poziv puku da "priđe bliže i da s vjerom stupi Bogu svom kroz vrata ova". U radosnoj aklamaciji zbora oratorij završava "Tko kroz ova vrata prođe on u nebo neka dođe, s korovima anđela vijekom Boga slaviti"!
Majstora Andriju Buvinu otpjevao je tenor Vinko Maroević, splitskog biskupa Bernarda bariton Josip Alajbeg, Luciju sopranistica Marija Bubić-Jaman, a uz orkestar kojeg su sačinjavali gudači te drvena i limena puhačka glazbala i orgulje, sudjelovao je i Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma. Praizvedbi oratorija prethodilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio don Emanuel Petrov, a na kojem je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe K. Sućurac.