Svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma i svečana Večernja na uočnicu blagdana

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici u utorak 6. svibnja započela je središnja proslava Sudamje 2014. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.




"Zahvalni Bogu i svetom Dujmu, biskupu i mučeniku, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, za bogato povijesno, kulturno i duhovno naslijeđe, godišnjom proslavom, braćo i sestre, radosno se ugrađujemo u osamnaest stoljeća života vjere i kršćanskog identiteta", započeo je nadbiskup Barišić svoj govor pozdravivši nazočnog predstavnika Svetoga Oca u Republici Hrvatskoj, Apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra D'Errica sa savjetnikom Nuncijature mons. Jean François Lantheaumom, biskupe Splitske metropolije: šibenskog Antu Ivasa koji ove godine predvodi procesiju i euharistijsko slavlje, hvarsko-bračko-viškog Slobodana Štambuka, dubrovačkog Matu Uzinića i kotorskog Iliju Janjića, Prvostolni kaptol na čelu s prepozitom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana, župnika prvostolnice don Tomislava Ćubelića, okupljene svećenike, redovnike, redovnice i kandidatice, bogoslove i sjemeništarce, splitskoga gradonačelnika Ivu Baldasara i njegove suradnike, predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića, splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju kao i predstavnike društveno-političkih i kulturnih ustanova te sve goste i prijatelje grada Splita i sv. Dujma.


"Sveti Dujam najdublje je povezan geografski i duhovno, riječju i krvlju s našom Crkvom i Splitom. Vjeru i ljubav prema Bogu i bližnjima posvjedočio je  mučeničkom smrću. Ovogodišnja proslava svetog Dujma obogaćena je još jednim jubilejom, značajnim za grad Split i čitavu Hrvatsku. Možemo samo zamisliti kako je prije 800 godina bilo svečano slavlje sv. Dujma. Te 1214. godine, 23. travnja točno u podne, svečano su postavljene vratnice na našoj katedrali. Djelo je to majstora Andrije Buvine i nadbiskupa Bernarda, plod kršćanske mudrosti i građanske kreativnosti. Ovaj ponos Dujmova grada i svjetske kulturne baštine svjedoči o visokom umjetničkom dometu i dubokoj teološko-antropološkoj poruci života. Ova vrata vjere simbol su Krista raspetoga i uskrsloga koji reče 'Ja sam vrata. Tko kroz mene uđe, nalazi život'. Samo po Njemu pobijeđeni je Dujam postao pobjednik", istaknuo je nadbiskup. Naglasivši kako simbolika Buvininih vrata nadilazi vremenski okvir od osam stoljeća, kazao je: "Kroz Kristova vrata vjere izlazi svjetlo koje, u duhovnoj i materijalnoj krizi, osvjetljava put prema vratima izlaska kako naša budućnost ne bi ostala zazidana u prošlosti. Ta vrata života prepoznajmo u vratima vjere naših obitelji, u vratima optimizma i nade naših mladih, u vratima solidarnosti i očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta. Svoj govor mons. Barišić zaključio je molitvom: "Sveti naš zaštitniče Dujme, stopama svoje vjere ohrabri naše korake kako bismo na svim našim putovima osjećali i prepoznali poziv Onoga koji reče: "Ja sam vrata života." Pomozi nama, svojim duhovnim potomcima, da živimo i svjedočimo Kristovo evanđelje svojom vjerom i ljudskošću, identitetom i kulturom, kako bismo dali dušu našem društvu i bili usmjerenje Kristu, našim Vratima, čiju ljepotu i stvarnost simboliziraju i vratnice Tvoje katedrale".


Prigodnu meditaciju izrekao je dr. don Josip Delić koji je u središte svoga razmišljanja stavio obitelj. "I ove godine kao i prije 800 godina ušli smo radosni kroz vrata u hram Pobjednika koga Bog postavi stupom ove Crkve. To nam pruža prigodu da zastanemo pred vratnicama i upitamo se što nam napisa i ostavi za sva vremena rezbar Andrija", kazao je don Josip u uvodu pojasnivši kako to od nas traži i proslava Godine obitelji, obitelji koja je najvažniji, jedinstveni i neponovljivi put Crkve. "Obitelj izvire iz one ljubavi kojom Stvoritelj od početka grli stvoreni svijet do te mjere da je dao svog Sina da uđe u ljudsku povijest po obitelji. I Buvina na lijevoj vratnici posvećuje deset reljefa obitelji u kojoj se Bog sjedinio s čovjekom", istaknuo je propovijednik osvrćući se na reljefe na kojima je prikazano Kristovo začeće, ubijanje nevine djece, Sveta obitelj, Kristovo krštenje, svadba u Kani galilejskoj, skidanje s križa i drugo. Pozvao je okupljene da se prisjete djece, mladića i djevojaka, muževa i žena, očeva i majki, staraca, zdravih i bolesnih, knezova i kraljeva, svetaca i mučenika, posebno bl. Alojzija Stepinca i sv. Ivana Pavla II., koji su kroz vrata splitske katedrale ulazili u prvostolnicu, u njoj molili i ojačani Božjim darovima izlazili ponosni na svoje dostojanstvo sinova i kćeri Božjih te u svojim obiteljima živjeli i život rađali. "Zastanimo bar danas i recimo Bogu hvala za našeg zaštitnika, biskupe i nadbiskupe koji nastavljaju putem sv. Duje, za naše obitelji u kojima smo upoznali Tebe. Hvala za darove koje si dao Andriji Buvini, svim umjetnicima, pjesnicima i svim ljudima civilizacije ljubavi. Hvala ti za ljepotu ovog časa, jer jedino nas ljepota može spasiti", zaključio je dr. don Josip Delić.


Pred kraj, okupljenima se obratio i mons. Alessandro D'Errico koji je zahvalio nadbiskupu Marinu Barišiću na pozivu da prisustvuje ovoj velikoj svečansti. Izrazio je radost što se nalazi u splitskoj prvostolnici, gradu Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji su prebogati kulturnom i povjesnom baštinom i u kojima je Crkva i dalje postojana i dinamična. Prenjevši pozdrave Svetog Oca, u njegovo i svoje ime, svim štovateljima sv. Dujma čestitao je dan njihovog nebeskog zaštitnika.


Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića i bogoslovski zbor uz mnoštvo puka, radosno je otpjevao večernju molitvu, nadbiskup Barišić je zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom sv. Dujmu u čast završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.