Svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma i svečana Večernja na uočnicu blagdana

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici u srijedu 6. svibnja započela je središnja proslava Sudamje 2015. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.




Na početku svečanosti nadbiskup je pozdravio: ovogodišnjeg predvoditelja svečanog misnog slavlja mons. Đuru Hranića đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, mons. Slobodana Štambuka hvarskog biskupa, mons. Antu Ivasa šibenskog biskupa, mons. Iliju Janjića kotorskog biskupa, mons. Matu Uzinića dubrovačkog biskupa, križevačkog vladiku gosp. Nikolu Kekića, mons. Vjekosalva Huzjaka bjelovarsko-križevačkog biskupa. Pozdravio je  provincijale fra Joška Kodžomana i fra Juru Šarčevića, kao i generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, te Prvostolni Kaptol na čelu s prepozitom mons. Antom Ančićem, kao i katedralnog župnika don Tomislava Čubelića. U nastavku pozdrave je uputio svim odgojiteljima i profesorima središnjih ustanova, svećenicima, redovnicima, sestrama provincijalkama, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, kandidatima i kandidaticama, te splitskom gradonačelniku gospodinu Ivi Baldasaru, njegovim suradnicima i gostima. Osobit pozdrav uputio je svim vjernicima, hodočasnicima  i štovateljima svetoga Dujma.



"U nestalnosti vremena sv. Dujam, biskup i mučenik, postojani je stožer tisućljetne povijesti grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije otvorene eshatološkoj nadi Kristova i našega uskrsnuća. Na taj način postao je naš suvremenik, navjestitelj nade i svjedok kršćanske kulture. Sveti zaštitnik Dujam, pogubljen je u vremenu koje je htjelo odstraniti iz društva navjestitelje Radosne vijesti Krista raspetog i uskrsloga, temelj naše nade, i zaglavni kamen ostvarenja ljudske egzistencije i povijesti" , istaknuo je nadbiskup.



Kazao je uz ostalo kako ne zna koliko i kako su car Dioklecijan i njegovi savjetnici razumjeli navjestitelje kršćanske poruke života. No, u svakom slučaju, "kršćani se nisu suprotstavljali nadi koju je obećavao car Dioklecijan, to je bilo premalo za ljudsko srce. U nemogućnosti da sami sebi osiguramo nadu, u Isusu Kristu darovana nam je čudesna nada, koja je iznad i protiv razloga svakog ljudskog beznađa".



Nastavio je kako je sv. Dujam, svojim svjedočenjem nade u Krista raspetoga i uskrsloga, postao suvremenik svih generacija Splićana, no i zapitao se koliko mi, duhovni potomci Dujmovi, razumijemo našega svetog zaštitnika, svjedoka nade? Na sreću, istaknuo je nadbiskup kako danas  nema javnih i službenih progona, ali, zato se moramo upitati nismo li mi Dujmovu nadu prognali iz našega života, obitelji i društva? Važnim je naglasio kako s ovogodišnjim slavljem "htjeli bismo onu nadu, koju nam je svojom mučeničkom smrću posvjedočio i predao kao najveće bogatstvo, prepoznati u životu naših obitelji, u pažnji i prihvaćanju djece - tom vidljivom znaku svake budućnosti. Htjeli bismo je vidjeti u zauzetosti i služenju za opće dobro; u rastu naše vjere i povjerenja; u ustrajnosti i nošenju s poteškoćama; u smjelosti traženja izlaska iz osobnih i društvenih kriza; u nadvladavanju beznađa i malodušnosti" .



U tom svijetlu govorio je o Svetom Dujmu, čija je mučenička smrt duboko upisala u naša srca kršćansku nadu i vjeru u onoga za koga je sv. Dujam svojim životom posvjedočio. Štoviše, istaknuo je nadbiskup " hrvatski narod radosno je prihvatio evanđelje nade i ušao u veliku obitelj Katoličke Crkve. U toj perspektivi kršćanske nade, tvoja i naša Splitsko-makarska nadbiskupija prihvatila je biti domaćin trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, 2018. u Saloni - Solinu, na Gospinu otoku".



Svoj govor nadbiskup Barišić je zaključio molitvom "sv. Dujme nebeski zaštitniče grada Splita hrabri nas u kršćanskoj vjeri i nadi, da nam obitelj bude izvor života i nositeljica budućnosti u našoj Crkvi i hrvatskom društvu. Pomozi nam da budemo zreli i čvrsti u vjeri, mladi i postojani u nadi".



U nastavku Večernje prigodnu meditaciju izrekao je fra Petar Klapež župnik i upravitelj svetišta Gospe Sinjske koji je u središte svoga razmišljanja stavio duhovnu vrijednost poruke pisma upućenog crkvi u Sardu iz knjige Otkrivenja u kojoj Isus u 2. i 3. poglavlju govori o Crkvi koja je umrla.



"Ta ljubljena Crkva nekada je odzvanjala životom i uživala dobar ugled, a sada je sve to nestalo", kazao je na početku meditacije fra Petar i nastavio "vidio sam takve crkve na svojim putovanjima širom svijeta. Crkve nekoć pune Duha Svetoga, napredne i uspješne u zadobivanju mnogih duša, a sada potpuno bez života služe samo za turističke posjete".



Potaknuo je da se uoči blagdana sv. Dujma upitamo ima li u našem gradu ljudi koji se u današnjem vremenu čvrsto drže svoje vjere i imamo li sposobnost čuti Isusovu riječ koju upućuje preko pisma crkve u Sardu? Upitao je možemo li iskreno sami sebi reći da nam je srce otvoreno za radost i čežnju hodati u prisnosti s Isusom ili iznad toga imamo samo svoje interese. Potaknuo je da dok iščekujemo blagdan sv. Dujma hodimo putem blagoslova i mira koji je njegov put na kojem i pod cijenu žrtve i križa nikad nismo sami, jer je Isus s nama i navijeke ćemo živjeti s Bogom, jer nas neprestano vodi Duh Sveti. "Zamolimo sv. Dujma da u našem gradu u našoj nadbiskupiji i u cijelom Hrvatskom narodu bude što više vjernika koji će se čvrsto držati voje vjere i imati sposobnost čuti Isusov glas", zaključio je fra Petar.



Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića i bogoslovski zbor uz mnoštvo puka, radosno je otpjevao večernju molitvu. Nadbiskup Barišić je zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom sv. Dujmu u čast završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.