Koncert pučkih crkvenih pjevača iz Kostanja i s Kamena - peti dan devetnice sv. Dujmu

Petoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u srijedu, 2. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Ivan Čotić, župnik župe sv. Andrije ap. na Sućidru u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem, mo. don Šimom Marovićem i don Antom Mateljanom. Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti zbor župe sv. Andrije ap. sa splitskog Sućidra, upriličen je koncert Pučkih crkvenih pjevača iz Kostanja i s Kamena.

Velik doprinos njegovanju pučkog pjevanja u Župi sv. Mihovila na Kamenu dala je jedna posebno nadarena generacija pjevača koja se okupila 1928. godine i uvježbavala razne pučke napjeve. Iste godine ti su pjevači osnovali Pjevačko tamburaško društvo Sklad. Uz sakralne pjesme učili su i uvježbavali domoljubne pjesme. Vrhunac njihova rada bila je misa „Botazzi“ koju uvježbavaju i pjevaju u brojnim prilikama, posebice na blagdane. Nakon što je 1985. pod vodstvom pok. maestra Ljube Stipišića u Samostanu na Kamenu snimljena pučka misa, slijede nastupi zbora diljem domovine i inozemstva Za razna događanja vezana uz ovaj zbor posebno je zaslužan Mate Barić, prvi tenor i tajnik društva, a ujedno i glazbeni animator. 2008. godine zbor je snimio dvostruki CD – sakralnih i svjetovnih napjeva, a ove godine slavi 90. obljetnicu. Pučki pjevači s Kamena izveli su pjesme: Marijo, svibnja kraljice; Pivajmo, braćo kršćani; o Marijo, zvijezdo mora; Budi faljeno po sve vrime; Litanije majci Božjoj i tebe Boga falimo.

Župa Kostanje prvi se put spominje 1625. godine i od tada je rasla u svakom pogledu. Imala je kontinuiran vjerski život i dala je desetke svećenika, onih davnih glagoljaša i četvoricu živućih. Iskorak u kostanjskomu pučkom crkvenom pjevanju dogodio se dolaskom župnika don Dušana Kuzmanića 40-ih godina prošlog stoljeća koji je slao mladiće na usavršavanje u pjevanju i sviranju. Od te generacije danas je ostao još samo jedan pjevač. No došla je nova generacija. Poseban im je poticaj dao legendarni muzikolog gospodin Ljubo Stipišić pri svom posjetu župi prije 20-ak godina. On je snimio sve crkvene napjeve, prepoznao glasovne mogućnosti pjevača i savjetovao im da nastave i usavršavaju taj svoj posebni glazbeni izraz. Danas pjevači nastupaju u svim obredima i vjerskim događajima u svojoj župi, a zbog vrsnog pjevanja gostuju i u drugim sredinama. Pučki pjevači iz Kostanja otpjevali su pučke napjeve: Gospodine; Svet; Svetoj žrtvi uskrsnici; O jezici, hvale dajte; Smiluj se meni, Bože i Gospi Poljičana.

Publika je pučke pjevače nagradila dugim pljeskom na što su im oni uzvratili otpjevavši zajedno pjesmu „Zdravo, Djevo“.