Svečana sjednica i dodjela nagrada u HNK Split

Budući da je svetkovina sv. Dujma istodobno i Dan grada Splita, u petak 4. svibnja u splitskom HNK-u, priređena je prigodna svečanost, na kojoj je, uz različite programe, pozdrave i dodjelu nagrada, uputio i svoj pozdrav splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Nadbiskup je naglasio kako u slavlju svog nebeskog zaštitnika postajemo svjesni otkrivamo snagu i ljepotu nadahnuća i mogućnost boljega Splita. „Ponosni smo na grad Split koji je opjevan u svojim ljepotama. Ali Split su prije svega osobe, ljudi, obitelji, djeca, mladi i odrasli, naši sugrađani, ali i naši gosti. Za budućnost Splita potrebno je zaštititi život, vrednovati dostojanstvo čovjeka, omogućiti mladima da ovdje – doma - grade svoje sutra, ugrađujući vlastite talente i sposobnosti za opće dobro grada i domovine. Da, potrebna su radna mjesta, redovita primanja, dostatne mirovine, ali prije svega kao temelj potrebni su poštenje, odgovornost i solidarnost….No, boljega grada i ljepše domovine nema bez života! A obitelj je izvor života! I radosti!“

Podsjetio je da su Dujmovi gradovi Split i Solin domaćin Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će biti 15. i 16. rujna 2018. pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. „Dujmovi smo potomci! Neka nebeski zaštitnik i duhovni otac Dujam, koji je u svoje vrijeme osjećao, pratio i sudjelovao u svakodnevnim obiteljskim izazovima i poteškoćama, sve do mučeništva, bude ohrabrenje za sve naše obitelji. O obitelji je već sve rečeno. Potrebna su nam djela, ne samo i ne više obećanja. Potrebna su nam djela kojima ćemo sačuvati Božju sliku o čovjeku i obitelji i s kojima ćemo učiniti naš grad i cijelu našu domovinu bogatu životom i radošću.“

Nadbiskup Barišić je naglasio da se bolji Split i ljepša domovina temelje na obitelji – izvoru života i radosti. „Dragi sugrađani, uza sva naša ograničenja i poteškoće, bolji Split i ljepša Hrvatska žive u svakome od nas. Oslobodimo taj zov u nama. Štoviše, prepoznajmo ga i u drugima kako bi svi naši glasovi i nastojanja bili melodično usklađeni u zajedničkoj simfoniji. Dijele nas tisućljeća od života i smrti svetog Dujma, ali pojedine stvarnosti nisu i neće se promijeniti. Dujam je, vjeran Bogu i istini, osobnom uvjerenju i vjerničkim stavovima, pao na prašnjavom tlu amfiteatra, ali je ostao živ sve do danas. Nije se prepao buke „medijskih“ glasova niti prijetnji carskih službenika. Usidren u nadi, prožet vjerom, a nadasve u ljubavi, do kraja je opravdao i stao uz svoj vjernički identitet kojim je obilježio živote tolikih ljudi, koji i danas u njemu mogu pronaći ohrabrenje u svojim slabostima i svijetlo u vlastitim tamama. Sveti Dujam je jasan: znao je komu je povjerovao, živio je ono što je naučavao i za što se predstavljao. U životnoj areni, gdje se često poseže za maskama, Dujam je doista bio i do kraja ostao uvjeren i čist, vjeran i istinit, transparentan štoviše transcendentan“, kazao je, između ostaloga, nadbiskup Barišić.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita uz izaslanstvo Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i Jurom Šundovom, predsjednikom Gradskog vijeća povodom Dana grada ovoga puta u Hrvatskom narodnom kazalištu nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i brojni ministri.

Potom je uslijedila dodjela nagrada. Komisija za javna priznanja ove je godine dodijelila tri nagrade za životno djelo u 2017.: dr. Ivanu Urliću, poznatom psihijatru, Frani Barasu, publicistu i esejistu i Ivici Luetiću, jednom od najstarijih terenskih novinara koji je ujedno i katolički novinar. Osobne nagrade pripast će: dirigentu i skladatelju Vladi Sunku te plivačici Dini Levačić, dok su dobitnici skupne nagrade Jedriličarski klub "Mornar" i Dječji zbor "Srdelice".