Godišnje slavlje Društva PMI-a u Vepricu

Godišnje okupljanje i slavlje članova Društva Prijatelja Maloga Isusa (DPMI-a ) pod okriljem Majke Božje održano je u subotu 28. svibnja u Vepricu.

Okupila se oko 200 članova PMI- a splitske provincije pod geslom: “Za sinodalnu Crkvu, zajedništvo, sudjelovanje i poslanje kao PMI-a“. Sudionicu su stigli iz Splita; svetište Gospe od Pojišana, sv.Križa, sv. Spasa- Mejaši, zatim Sutivana s Brača, Solina, Dugog Rata, Jesenica, Omiša, Dugopolja, Vrgorca, Katuni- Kreševo i Šestanovca, Metkovića,  Livna, Srinjina i Opuzena.

Pročelnica Društva PMI-a za splitsku provinciju i članica vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić u uvodu u euharistijsko slavlje pred Gospinom špiljom srdačno je izrazila svima dobrodošlicu. Na sebi svojstven način izrazila je radost i zahvalnost Malom Isusu, Majci Mariji i sluzi Božjem Josipu Stadleru na djelovanju Društva PMI-a. „Doživimo danas nešto od ljepote zajedništva kao Prijatelji Malog Isusa, ovdje u predivnom ambijentu pod okriljem Nebeske majke  te zaželjela  da se svi ‘zarazimo’ ljubavlju Božjom“, kazala je s. Dolores.

Riječima pozdrava, podrške i zahvale obratila se zatim s. Anđelina Perić, kordinatorica Društva PMI-a u vrhovnoj upravi Družbe sestara služavki Malog Isusa.

Misno slavlje predslavio je fra Miroslav Bustruc. Aktualizirao je pripadnost Kristu govoreći između ostalog: Obraćenje nam je nužnost! Put je to strm ali radostan ! Mi slavimo Isusa, a pitaš li se, koji  plan ti Isuse imaš sa mnom. Pomozi mi Isuse jasno danas to otkriti. Biraš li u svakodnevlju Boga ili sebe? Utopljenik ne može spasiti sebe. Isus je došao izvući nas na obalu. On je jedino rješenje svih ratova, u tebi, oko tebe i  svijetu. Obožavaj jedino Boga jer tada nema nuspojava. Sve je drugo pogubno. Budimo ovisni, ali o  Božjoj providnosti… S Isusom prijateljem kroči ma kakav da je tvoj put. Biti  bližnjem  prijatelj u radosti i svakoj potrebi. Tu te čeka Isus. Učimo od naših velikana i svijetlimo radošću evanđelja.

Misno čitanje čitala je Zrinka Ančić, članica vrhovne uprave Društva, psalam Ljubica Caktaš a molitve vjernika čitali su PMI-a iz više skupina. Prikazni dar bio je novčani prilog od svih PMI-a iz provincije za ovogodišnjeg krizmanika Mateja Dodoju, hrabrog mladića koji se već godinu dana lavovski bori s teškim ozljedama a pomaže mu skupa robotska neurorehabilitacija.  Prilog je na oltar  donijela animatorica Ankica Kaćunić. Za vrijeme liturgijskog slavlja pjevao je dječji zbor iz Omiša pod vodstvom i sviranjem s. Eduarde Marić. Ministrirala je gimnazijalka Lara Brkić.

Nakon popričesne molitve službeno su primljeni novi članovi Društva koji su dobili iskaznicu, Statut Društva PMI-a  i medalju Malog Isusa koje su primili iz ruke vrhovne glavarice s. Marije Banić, provincijske glavarice s. Terezije Pervan i članice vrhovne uprave Društva Zrinke Ančić.  Svi zajedno nazočni obnovili su svoja obećanja pod vodstvom s. Dolores.

Poslije rekreativnog odmora, druženja i ručka nastavio se program u konferencijskoj svečanoj dvorani.  Sav program animirala je pročelnica. Započeli su molitvom za Sinodu, a zatim je s. Dolores održala katehezu o zajedništvu; u obitelji, zajednici, društvu, naglaskom u djelovanju PMI-a ali i Crkvi. Asistirali su Andrija Burić i Meri Ribičić. Uslijedilo je potresno svjedočanstvo obitelji Dražena Ordulj. On koji je doživio duhovnu smrt uz zagovor Majke Božje doživio je obraćenje duhovno uskrsnuvši. Bog je svesilan, čudesan i sama ljubav, spasio je njega i obitelji iz ralja zloga. Svjedoči Boga iz dubine duše kao i njegova supruga Adriana i kći Anet.

Nastavak programa uslijedio je kod Lurdsko-vepričke Gospine špilje molitvom krunice. Meditacije otajstava vodila je s. Dolores a desetice predstavnici iz više grupa. S. Rebeka Batarelo nakon krunice predvodila je molitvu  litanija Duha Svetog u devetnici za svetkovinu Duhova.  Na kraju je provincijska glavarica s. Terezija zahvalila Malom Isusu i Gospi te svima koji su pridonijeli slavlju, a posebno s. Dolores na organizaciji i animiranju. Dječji zbor s dvije pjesme „izrekli“ su rezime dana.