Okrug: Župljani Tudori nosili kip sv. Tudora

U župi sv. Karla Boromejskog u Okrugu na otoku Čiovu proslavljen je 9. studenoga 2011. blagdan sv. Tudora u novoizgrađenoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa - zaštitnika župe i općine Okrug. Proslavi blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava. Procesiju i misno slavlje predvodio je fra Gracijan Gašperov, uz koncelebraciju trogirskog dekana don Pavla Piplice, cetinskog dekana don Stipe Ljubasa, župnika don Maria Matkovića te trinaest svećenika iz susjednih župa i Nadbiskupije.




Prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti župnik don Mario uspio je okupiti iz župe osam imenjaka Tudora koji su nosili kip sv. Todora oko 'sela na malom brdašcu', uz pratnju župnog zbora koji je ove godine dobio svečane šalove - boje trule višnje sa slikom sv. Tudora i crkve Uzvišenje sv. Križa. Misnom slavlju nazočili su obožavatelji sv. Tudora  iz župe Okrug i susjednih župa s otoka Čiova i trogirskog dekanata, kao i načelnik općine Ivica Radić sa suradnicima sa svečanim šalovima. Nakon misnog slavlja u Okruškom domu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su dodijeljene osobne i te kolektivne nagrade i priznanja zaslužnima za prošlu godinu.
U propovijedi fra Gracijan Gašparev napomenuo je kako moramo biti rodoljubi i domoljubi u vjeri Isusa Krista, čuvajući tradiciju naših baka i djedova ne prodajući svoju djedovinu raznoraznim svjetskim mešetarima, posebno s Istoka od kojeg je uvijek prijetila opasnost za naš identitet. U svemu tome nam može pomoći zagovor sv. Tudora, mladića koji je bio u službi Isusa Krista, koji nam je primjer žrtvovanja svoga života za treću dimenziju, koja nam daje smisao života na ovoj zemlji.              - Trebamo ozbiljno shvatiti ponude suvremenog društva i nećemo iznevjeriti vjeru svojih otaca, baka i djedova te svjedočanstvo sv. Tudora. Danas se utječemo sv. Tudoru da nam podari zdrave oči kako bi u Kristovu svjetlu prepoznali smjer našega zemaljskoga putovanja i ustrajali na tom kursu svjedočenja Krista, naglasio  je fra Gracijan te dodajući pri tom kako bi se starosjediocima trebali pridružiti novo pridošli Hrvati iz BIH-a koji bi  novim svjetionikom crkve Uzvišenja sv. Križa stvorili neosvojivi bastion rimokatoličke crkve kojoj su vjerni vjekovima.
Pri kraju misnog slavlja župnik don Mario Matković zahvalio se braći  svećenicima što su se odazvali pozivu i uzveličali ovaj blagdan, posebnom predvoditelju misnog slavlja fra Gracijanu na poticajnim riječima. Zahvalio se općinskoj vlasti što su se aktivno uključili u svečanu proslavu ovoga blagdana, kao i župljanima koje je bilo lijepo vidjeti u tako velikom broju, iako je radni dan - odajući na taj način ponos te identitet Okručana. Tako se don Mario zahvalio svima koji su pridonijeli dostojanstvenoj i svečanoj proslavi nebeskog zaštitnika župe i općine Okrug.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...