Antićevo u Makarskoj

Veliki broj vjernika okupio se na drugu korizmenu nedjelju u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM u Makarskoj, kako bi proslavio spomen na 47. obljetnicu preminuća sluge Božjeg o. Ante Antića. Time su završeni još jedni tradicionalni "Antićevi dani" koji su se u makarskom franjevačkom samostanu, gdje je o. Antić proveo najveći dio svoga života kao magister klerika, upriličili od 1. do 4. ožujka. Bogati vjernički i liturgijski program započeo je prvog dana trodnevnice uz  prigodu vjernicima za svetu ispovijed te služenje svete mieu koju je predvodio fra Frano Doljanin, duhovni asistent OFS.




Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao ženski franjevački zbor, a prvi dan trodnevnice završio je molitvom za proglašenje Sluge Božjeg blaženim. Drugi dan trodnevnice započeo je pobožnošću Križnog puta, a uz propovijed na temu "Sluga Božji o. Antić i naša korizmena ispovijed" svetu misu je predvodio don Pavao Banić, makarski katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Posljednjeg dana trodnevnice, svetu misu koju je uzveličao župni zbor iz Baške Vode, predvodio je fra Vladimir Tadić, donedavni vicepostulator fra Antine kauze.
- Omiljevši cijelim svojim bićem Bogu i ljudima, Antić je svakim svojim djelom težio savršenstvu, živeći pri tom nauk sv. Franje u skladu s evanđeljem i svojim svećeničkim pozivom. Fra Ante je bio utočište svima, posebno siromašnima, a svoja vjernička načela nastojao je prenijeti na svećenike, redovnike i laike, kazao je fra Vladimir Tadić u svojoj propovijedi na temu "Sluga Božji o. Antić - veliki Božji dar Makarskoj i Makarskom primorju".
Najsvečanije je bilo na samu obljetnicu Antićeva preminuća, u nedjelju, 4. ožujka kada je večernju svečanu misu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s nekoliko svećenika Makarskog dekanata. U ime vjerničkog puka, mons. Barišića pozdravio je i na njegovoj mu posjeti zahvalio fra Vladimir Tadić, ocijenivši ovo slavlje kao priliku za zajedničko okupljanje u znaku Antićevog poziva na vjerničku svetost. Nadbiskup je pak svoj dolazak iskoristio kao zahvalu Bogu na primjeru koju nam Antićev život daje u vremenu korizmenog hoda prema Bogu i bližnjemu. Osvrćući se u svojoj propovijedi na evanđeoski tekst vezan uz Kristovo preobraženje, Barišić je vjernički život postavio između dva brda: Tabora i Kalvarije. Između njih je, kako je naglasio, dolina ljudskih sumnja, poteškoća i izazova kojima je isprepleten naš život. Hoćemo li se kao ljudi i vjernici više vezati uz preobraženje i Božju slavu ili će nam život biti neprestana Kalvarija, ovisi o nama samima. Ipak, kako je kazao nadbiskup, doživjeti Božju slavu i gledati Mu lice, nemoguće je bez spremnosti uzimanja životnog križa u iskrenoj zauzetosti za bližnjega.
- Idealan primjer proslave Boga u čovjeku pruža nam život i djelo o. Ante Antića koji je uvijek imao vremena za drugoga. Njegova vjera nije bio isključivo privatni odnos s Bogom u zatvorenosti vlastitih misli. Štoviše, Antić je upravo u svakodnevnim susretima s drugima svjedočio svoje nutarnje bogatstvo te kao takav zaista znao izliječiti ljudsko srce. Za razliku od današnjeg čovjeka koji uza svu tehničku pomoć ne može izdvojiti vrijeme za drugoga, Antić je u svojoj poniznosti i suosjećanju uvijek imao vremena. Takav čovjek potreban je i našem vremenu, a korizmeni hod prema Uskrsu kojeg smo započeli još prošle nedjelje lakše ćemo ostvariti ako se ugledamo u primjer sluge Božjeg, zaključio je u svojoj propovijedi nadbiskup Barišić.
Spomen 47. obljetnice preminuća sluge Božjeg o. Ante Antića u makarskoj franjevačkoj crkvi završio je tradicionalnom zajedničkom molitvom za beatifikaciju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...