Proslava sv. Jurja u Radunu

U povijesnoj crkvici sv. Jurja iz desetog stoljeća, u organizaciji bratovštine Sv. Jurja od Raduna, proslavljen je istoimeni blagdan 23. travnja u Kaštel Starom na padinama Kozjaka - lokalitet Radun ili Šušnjar.  Misno slavlje predvodio je don Mate Škaričić - župnik Župe Radun, uz asistenciju župana bratovštine Ivana Raduna te pratnju župnog zbora Župe sv. Ivana Krstitelja iz istog mjesta. Misnom slavlju nazočili su članovi navedene bratovštine, kao i brojni štovatelji sv. Jure sa šireg kaštelanskog područja, uz nazočnost dogradonačelnice Marinke Parčina i dogradonačelnika Marinka Kovačeva.


U propovjedi don Mate je napomenuo kako je sv. Jure bio vojnik u vrijeme cara Dioklecijana, potom progonjen i mučen jer je svjedočio vjeru, odrekavši se privilegija na koje je imao pravo kao carski službenik. Slavljen je kroz vjekove do današnjih dana, a one svjetovne veličine koje su htjele uništiti Crkvu pale su u zaborav.
Župan batovštine Ivan Radun nam je iznio pojedinosti napomenuvši da crkva datira po konzervatorima iz osmog , a po povjesničarima iz desetog stoljeća. To je prva crkva koja je sagrađena u Kaštel Starome kad su Hrvati počeli naseljavati ovo područje. Oko crkve se nalazi groblje koje je bilo u funkciji do 16. stoljeća kada se stanovništvo pred naletom Turaka moralo iseliti sa tog prostora te su se naselili uz more oko kaštela Koriola Ćipika - jezgre današnjeg Kaštel Starog.
Crkva sv. Jurja od Raduna pripada tipu jednobrodnih pravokutnih crkvica s raščlanjenim vanjskim  i unutrašnjim zidovima. Lazene  se nalaze na vanjskom plaštu. Ima pravokutnu apsidu koja je u unutrašnjosti polukružna. Ova crkva je jedna od najbolje sačuvanih primjera ovog tipa. Unutrašnjost je raščlanjena s tri para lezena koje su međusobno spojene pojasnicama i podupiru bačvasti svod, dijeleći ga u četiri polja plitkih niša. Plitki zabat nad ulazom karakterističan je za neke predromaničke crkvice, a ovdje se javlja na južnim vratima. U crkvi je originalni starohrvatski ohabani kameni oltar. Na ulaznim vratima nalazi se krstionica na visi 1,80 metara kako se stoka ne bi mogla koristiti tom vodom. Crkvica je sagrađena točno u smjeru Istok - Zapad, sjene od lazena na južnoj strani određivale su vrijeme po kojem su se težaci ravnali. Nad južnim ulaznim vratima probušene su rupice na vrh lezen, kroz koje zrake Sunca u podne padaju točno na sredinu crkve na blagdan sv. Jurja. U crkvi se nalazi drveni reljef sv. Jure koje je napravio 1931. poznati kaštelanski naivac   Ante Bikić.
Bratovština sv. Jurja od Raduna ponovo  je obnovljena prije šest godina i brine se o lokalitetu i crkvi, uz to ima i humanitarne akcije. Svaku godinu nešto poprave što se tiče ogradnih zidova, rezidbe stoljetnih maslina, košnja trave i ostalog - tako da su dobivali različita priznanja, a prošlu godinu dobili su priznanje za najbolje uređeni vrt od TZ Kaštela.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...