Trogir: blagdan blaženog Augustina Kažotića

U svetištu blaženog Augustina Kažotića, odnosno crkvi sv. Dominika u Trogiru, 3. kolovoza svečano je proslavljen blagdan blaženog Augustina Kažotića. Štovatelji ovog blaženika duhovno su se pripravljali  u trodnevnici koju je predvodio dugogodišnji upravitelj samostana pater Veseljko Begić. Pred misno slavlje izmoljena je Gospina krunica koju dominikanci prakticiraju na isti  način tijekom cijele godine. Procesiju kroz klaustar i misno slavlje predvodio je fra Miroslav Bustruc - župnik Bristivice, uz koncelebraciju fra Veseljka Begića i fra Stjepana Krasića.




Nazočili su dominikanski bogoslovi Ante Kazotti, Lovro Krželj, Marko Pavlinović i Marko Dokoza, zatim potomci plemićke obitelji Kažotić, gradonačelnik Trogira Damir Rilje sa suradnicima te brojni štovatelji bl.  Augustina Kažotića. Ovo misno slavlje uzveličao je crkveni zbor pod ravnanjem Marine Ćaleta. Prije početka misnog slavlja o. Veseljko Begić blagoslovio je dvije misnice sa slikom blaženika, što je dar dominikanskog samostana iz Dubrovnika.
U propovijedi fra Miro Bustruc napominje da se sjetimo kako je svatko od nas pozvan na prijateljstvo s Bogom,  s ljudima i samim sobom. Ovo je nebeski rođendan blaženog Augustina Kažotića, dominikanca, a po službi biskupa  koji je službovao 20 godina u Zagrebu i jednu godinu u u Luceri gdje završava njegov život i gdje je umro na glasu svetosti. Za života njemu je užitak bio služiti ljudima, a najviše siromasima. Spominjemo se njega koji je bio pravi pastir vjernika u  svakom smislu. Tijekom kršćanske povijesti spominjemo se dotičnih osoba koje su konkretno ostvarenje evanđelja. Ovdje smo došli zahvaliti Bogu na daru života kako bismo darovanim životom prihvatili zadatak od Boga, svakom na njegov poseban način. Isus nas ne poziva da vjerujemo osjećajima i iskustvima, nego Njegovoj riječi! Njegova riječ spašava, Njegova riječ oslobađa. Stoga se posebno spominjemo ove osobe - Augustina  Kažotića koji je bio pravi pastir vjernika. Augustin je propovijedao istinu u ljubavi, spuštao se do najpotrebnijih i pomogao da Isus dođe do svojih ovaca. Nije se nametao kao da je on Isus, nego je služio Isusu. To je i naš poziv: služiti Isusu i služiti Bogu. Augustin je tu da nas vrati Bogu, ne on, nego Bog po njemu. Bog nas izabire, ali očekuje od nas i odgovor. Na nama je hoćemo li odgađati odgovor do daljnjega ili odlučiti ovdje i sada. - Neka nas ne pogodi recesija duha i srca, već otvorimo svoje srce, baš takvo kakvo je, Njemu Bogu svome po zagovoru bl. Augustina", naglasio je fra Miroslav osvrćući se nadalje na razne stranputice u duhovnosti, kao što je new-age te utjecaji s Istoka, zatim na stav prema životu glede novog izglasanog zakona, a progovara nam i o tome kako se postaviti prema našim životnim okolnostima.


-Težina života ostaje stalno prisutna, samo je pitanje kakav odnos zauzimamo prema tom križu, prema težini, svojoj životnoj situaciji, kao i prema onome čime smo obdareni. Neki su toliko opterećeni zlom da sumnjaju u opstojnost dobra. Zato se zlo ne skriva nego se javno otkriva.  Đavao je uvijek glup, makar je lukav, zato što vjeruje da će on ipak na kraju pobijediti, da će svrgnuti Boga s prijestolja i uspostaviti svoje ogavno kraljevstvo. Na nama nije da ga se ne bojimo, nego da ga raskrinkavamo  u vlastom srcu priznanjem svojih grijeha Spasitelju, priznanjem da nisam sam sebi dostatan i dovoljan - da je Gospodin moj Bog. Nemojmo povezivati ugodu s istinom jer je ova civilizacija putem masovnih medija učinila sve da nam laž ubrizga na mjesto ugode. Ugodno se osjećamo, a raspadamo se uzduž i poprijeko. Imamo po deset mobitela, ali komunikacija nije time pojačana, već smo sve više otuđeni. Najjače oružje za vrijeme Domovinskog rata bila je krunica. Zato obrišimo prašinu s tog "oružja" i molimo ju svakog dana - jer ovaj varavi mir u kojem se nalazimo ne može nas spasiti, zaključio je fra Miro.
Na kraju misnog slavlja o. Veseljko je zahvalio fra Miru na prekrasnoj propovijedi, kao i o. Krasiću te bogoslovima s nadom da će neko od njih doći službovati ovdje i u dominikanskom samostanu sv. Križa u Arbaniji. Vjerojatno je blaženi Augustin koji će s vremenom biti proglašen svetim, izmolio jednog bogoslova iz svoga roda Antu Kažotća, koji će uskoro postati dominikanski svećenik. Otac Veseljko je zahvalio svima koji su pridonijeli proslavi ovog blagdana. Potom su vjernici imali prigodu poljubiti relikvije bl. Augustina koje je držano bogoslov Ante Kazotti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...