Svečano proslavljena Velika Gospa u Strožancu

Župna zajednica župe Gospe u Siti u Strožancu svečano je proslavila svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Veliku Gospu, koja se ovdje slavi kao zaštitnica župe. Procesiju i svetu misu predvodio je duhovnik đakovačkih bogoslova, mr. don Bože Radoš u koncelebraciji sa župnikom don Antom Čotićem i pastoralnim suradnikom don Tomislavom Bašićem.


 



Vjernici su se za samu svetkovinu pripremili trodnevnicom koju je također predvodio mr. don Bože Radoš. On je nastojao približiti nam Mariju naglašavajući kako je ona uvijek slušala Božju riječ, razmišljala je o njoj u svom srcu i uživala je zajedništvo s Bogom, zato je blažena, sretna, milosti puna i najljepša od svih žena. Božja riječ ima toliku snagu da nam može brisati grijehe, odnosno onaj tko sluša i vrši Božju riječ daleko je od svakoga grijeha. Marija nije imala računice, vjerovala je ne samo "u Boga" nego je vjerovala Bogu, u njega se pouzdavala i od njega sve prihvaćala. U ovom vremenu mnogih proračunatosti, don Bože je potaknuo roditelje da se ne boje novog života te da prihvate djecu usprkos današnjem mentalitetu koji nalaže drugačije. Djeca su nam uzor u ljubavi, sam Gospodin nas je pozvao da budemo kao djeca, što ne znači biti djetinjasti nego se beskrajno uzdati da nas Bog ljubi, ali i kako su njegova mjerila ljubavi drukčija od naših. Don Bože je istaknuo kako najveću privrženost i intimu majka osjeća prema svom djetetu dok je još u njezinoj utrobi, taj osjećaj povlastica je žena, muškarci to ne mogu osjetiti. Ipak, svima nam je zajedničko da je najčešća riječ na našim ustima upravo riječ "majka." Marija je rodila betlehemsko Dijete, Isusa Krista, a on nam je nju s križa dao za majku. Krist je Mariju uznio na nebo i tako nam pokazao buduću slavu koju je i za nas pripremio.
Na kraju je mr. don Bože Radoš zahvalio župniku don Anti na pozivu da u Strožancu proslavi Veliku Gospu i prenio pozdrave bogoslova koji su ovdje bili smješteni u svibnju ove godine za vrijeme Kongresa bogoslova Crkve u Hrvata.
Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor i zbor mladih pod ravnanjem don Ivana Urlića.


Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...