Blagdan bl. Majke Terezije na Resniku u Kaštel Štafiliću

U župi Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću na Resniku,  nakon duhovne priprave kroz devetnicu, proslavljen je u crkvi bl. Majke Terezije   5. rujna blagdan istoimene zaštitnice tog dijela župe. Prošlu godinu kip Majke Terezije, djelo akademskih kipara Branka i Marije Rizlić, izrađenog od drva slavonske hrastovine, blagoslovio je dr. fra Špiro Marasović. Ove godine svečano misno slavlje predvodio je mons. Drago Šimundža uz koncelebraciju župnika don Matu Čulića, kaštelanskog dekana mons. Božu Renjića, splitskog dekana don Tomislava Ćubelića, don Jakova Vrančića, don Emanuela Petrova i  zlatomisnika don Lovru Žuljevića te uz pratnju župnog zbora kojim ravna i svira na klavijaturi prof. Anita Stančić. Misnom slavlju nazočilo je mnoštvo Kaštelana i Trogirana, među kojima su bili predstavnici kaštelanske gradske vlasti i župan Ante Sanader.




U propovijedi mos. Šimundža se osvrnuo na djelo i lik Majke Terezije, navodeći kako je živjela u Makedoniji, po podrijetlu je Albanka, odgajala se u hrvatskoj kršćanskoj civilizaciji i kulturi. U Skoplju je pohađala crkvu  i samostan tadašnjih naših Isusovaca koji su tu živjeli. Tako je uz mnoge strane jezike govorila izvrsno i hrvatski jezik. Kao mlada djevojka usmjerila se, vjerojatno na njihov poticaj na put redovnice, na put kojim će slijediti Krista i Kristova Samaritanca. Majka Terezija izgrađuje se u vrijednu djevojku, u sposobnu ženu i postaje redovnica. Imala je svoje velike ideje. Okolina ju nije shvaćala. Ona je bila skromne,  male naravi u smislu rasta i odnosa, ali snažnog duha i velike svijeće u svojim rukama, duši, srcu i životu. Usudila se ostvariti čudo Božje na ovom svijetu. Ta skromna Albanka koja je u svojim životnim  danima govorila hrvatski kao i mi, govorila je i druge jezike, ali najviše je znala jezik ljubavi. To joj je najbolje polazilo za rukom te je pošla na daleki Istok  u Indiju. Oko Calcute živjela je i najviše u svojim počecima i dugim godinama rada surađivala sa najskromnijima, potrebnima, slabima i bijednima. S njom je surađivao naš Isusovac pater Ante Gabrić u smislu misionara ljubavi - Kristove ljubavi prema čovjeku. Svijet je u njoj vidio čudo Božje. Ta skromna, jednostavna, obična, mala žena postala je svjetsko čudo. Dobivala je goleme nagrade, ne samo u Crkvi , već i društvu. Dobitnica je Nobelove nagrade zbog svog rada i predanja, zbog svoje upaljene svijeće danju i noću na svim stazama života, na svim ulicama u okolini Calcute gdje je bilo najviše sirotinje i gubavaca. Ona im je sa svojim sestrama davala sebe, dio svog srca, dio Božje ljubavi i dio materijalnih potreba koje su najglasnije govorile. U tome se očituje lik blaženice Majke Terezije.
Na svim svjetskim pozornicama vidi se kako je u njoj progovorila veličanstvena ljubav prema Bogu i čovjeku. - U našem društvu imamo duhovnih i materijalnih kriza, a već se govori i o nekim depresijama. Ovdje je Majka Terezija s nama i mi s njom i ne smijemo padati ni u kakve depresije, moramo se hrabro držati u svim poteškoćama i neprilikama i ostati vjerni sebi i svom Bogu po zagovoru Majke Božje, po zagovoru Majke Terezije, u duhu naše civilizacije i kulture, u duhu Riječi Božje. Da mi je i dolinom smrti proći  u svim nevoljama, ničeg se ne bojim kad je Bog sa mnom. Kad sam ja s Bogom, kad je Majka Terezija sa mnom kao što je bila sa svojim siromasima u Calcuti i njegovoj okolini i kad sam ja u svom duhu i svom srcu sa zapaljenom svjetiljkom koju možda nitko ne vidi, ali ju se osjeća kroz moju lijepu riječ, kroz moj pozdrav, kroz snagu mog oproštenja sa svima s kojima se susrećem ako su me uvrijedili, kroz izraz Božje prisutnosti u meni, u mojoj obitelji - tu nema depresije , naveo je mons. Šimunža. Ono što Majka Terezija poručuje meni i vama jest da ostanemo vjerni našoj politici, društvu, gospodarstvu i obiteljima - da ostanimo vjerni temeljnim vrijednostima, Božjim vrednotama i ljudskim vrijednostima koje nam je Bog dao, što je  Majka Terezija posvjedočila na duhovnom i materijalnom planu, zaključio je mons. Drago Šimundža.


Pri karaju misnog slavlja župnik don Mate Čulić zahvalio se pedvoditelju misnog slavlja na poticajnim riječima, kao i braći svećenicima koji su koncelebrirali te svima koji su doprinijeli da ovaj blagdan bude dostojanstveno proslavljen.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...