Proslava Male Gospe u Vepricu

Marijansko svetište Vepric kraj Makarske i ove je godine bilo mjestom vjerničkog okupljanja povodom proslave blagdana rođenja Blažene Djevice Marije. Središnje slavlje odvijalo se na uočnicu blagdana, u petak, 7. rujna, kada je Gospino svetište podno Biokova posjetilo više tisuća hodočasnika sa Makarskog primorja, iz Neretvanske i Imotske krajine, susjednih otoka te Bosne i Hercegovine. Svečanoj koncelebraciji prethodila je pobožnost križnog puta i molitva krunice u animaciji upravitelja svetišta don Alojzija Bavčevića, a za brojne hodočasnike organizirana je sveta ispovijed. Središnje misno slavlje predvodio je nadbiskup Splitsko-makarski, mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom hvarsko-bračko-viške biskupije don Stankom Jerčićem te brojnim svećenicima iz Splitsko-makarske nadbiskupije.




Gospina slavlja uvijek očituju zajedništvo i zahvalnost jer se kao djeca okupljamo oko svoje Majke, trajnog vrela života i ljubavi. Zajedno smo mladi i stari, roditelji i djeca, djedovi i bake. Hodočastimo radosno Majci Mariji s darovima našeg srca i iskrenog predanja, kazao je mons. Barišić na početku misnog slavlja.
Posebno je bila dojmljiva nadbiskupova propovijed temeljena na prikazu Isusova rodoslovlja iz Matejeva evanđelja, opisanog kao Božji hod kroz ljudsku povijest s ispunjenjem u Isusovu rođenju od Djevice.
- Bog prati našu povijest u svakoj generaciji. Ne želi da se zlatna nit života zamrsi na pijesku bez cilja i smisla, već gradi na čvrstoj stijeni. Zato sam Bog iz ljubavi prema nama po Majci Djevici ulazi u našu povijest, postaje čovjekom, blizak i svakodnevan, kazao je Barišić.
Osvrćući se na današnje vrijeme obilježeno nesigurnošću, nutarnjom prazninom i strahom pred budućnošću, nadbiskup je istaknuo važnost hodočašća Marijinim svetištima gdje Nebeskoj Majci dolazimo onakvi kakvi jesmo, sa svim našim poteškoćama i slabostima. Preko Marije, kazao je Barišić, uspostavljamo trajnu vezu i sa našim Stvoriteljem, čije smo mi remek djelo te kao takvi originalni i neponovljivi.
- Nismo li ovdje na obali života do te mjere izgubljeni da svoga autora pokušavamo tražiti u slijepom slučaju, u nerazumnom kaosu ili čak slijedimo čudnu logiku samodostatnosti? Nije li upravo to razlog da je čovjek izgubio dostojanstvo i zaštitu života? Zar je čovjek zaista djelo bez autora, slika bez umjetnika, život bez smisla? A istina je očita. Život je dar koji se prima i daruje. Dar koji svoj izvor ima u Bogu i od Njega u Njegovoj slici. Svatko je od nas remek-djelo, slika Božja. Bog je autor ljepote stvorenoga i u svojoj ljubavi čovjeka. Kad bismo bili rezultat bezlične anonimnosti, postali bismo bezvrijedni, suvišni, anonimni poput obezvrijeđene slike prepuštene tami zaborava i skladištu, naglasio je nadbiskup.
O važnosti povratka temeljima naše čovječnosti Barišić je progovorio i kroz prizmu nedavno objavljenog Apostolskog pisma Vrata vjere u kojem nas papa Benedikt XVI poziva na svakodnevno svjedočenje kršćanskih vrijednosti.
- Ponosni smo i zahvalni Bogu za dar vjere u svojoj Katoličkoj Crkvi. S novim zanosom, osobno i zajedno otkrijmo radost vjere i ljepotu zajedništva. Živimo odgovorno i slavimo oduševljeno bogatstvo dara vjere. Ne zovimo se samo po imenu, već budimo kršćani! Radosno svjedočimo i s ljubavlju prenosimo ovo blago našim novim naraštajima. Riječju i primjerom svjedočimo da euharistijsko nedjeljno slavlje, obiteljska molitva i življena vjera obogaćuju zajedništvo, daju smisao životu, govore tko smo i čiji smo, poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup Barišić 
Nadbiskupove nadahnute riječi pratile su i skupne molitve okupljenih vjernika s ciljem usrdnijeg svjedočenja vjere u susretu s bližnjima i potrebnima, kao i u snazi Božje riječi te Otajstvu euharistijskog slavlja. Kao i uvijek, vjerničke prošnje i zahvale na poseban su se način objedinile u veličanstvenoj marijanskoj procesiji s upaljenim svijećama i skupnim pjevanjem poznatih marijanskih pjesama. Misno slavlje završilo je vjerničkim okupljanjem pred vepričkom špiljom, u prekrasnoj slici plamtećih svijeća i zajedničke molitve, uz nadbiskupov blagoslov i pozdrav vjernicima do sljedeće godine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...