Blagdan Male Gospe kod Dominikanaca u Trogiru

U svetištu bl. Augustina Kažotića, odnosno u crkvi sv. Dominika - trogirski dominikanci su na čelu s paterom Veseljkom Begićem proslavili 8. rujna blagdan Male Gospe. Ovom slavlju prethodila je devetnica u kojoj se prije svete mise molila krunica. Gospin kip stajao je cijelo vrijeme ispred oltara otkad se izvadio iz niše za Veliku Gospu, tako da su Gospini štovatelji mogli svaku večer zapaliti svijeću i pomoliti se pred njim. Ovom slavlju prethodila je molitva krunice i procesija sa malim Gospinim kipovima kroz klaustar. Misno slavlje i procesiju sa svojim suradnicima predvodio je upravitelj samostana o. Veseljko Begić, uz pratnju crkvenog zbora kojim ravna glazbena voditeljica Marina Ćaleta te nazočnost mnogih vjernika iz Trogira i okolice.


U propovijedi o. Veseljko Begić napomenuo je kako Bog nagrađuje Joakima i Anu što je preko njih došla na ovaj svijet Blažena Djevica Marija koja je začeta bez istočnog grijeha. Kad su Adam i Eva  napravili prvi grijeh, na ovo čovječanstvo je pala jedna sjena. Kad je Gospa rođena, živjela je ovozemaljski život kao svako drugo dijete i  djevojka. Da bi Bog izvršio svoj plan, anđeo Gabrijel najavio je Mariji da će roditi sina koji će spasiti svijet od sjene koja je vladala na njemu. Rodit će sina koji će spasiti svijet od grijeha i ona je na to pristala. Rodila je Isusa Krista koji je otkupitelj svijeta, a ona uz njega suotkupiteljica. Kad god je Gospin blagdan, pa tako i na dan njenog rođenja, ljudi ostave sve poslove jer znaju da se Gospi mora prinijeti čast i zahvaliti joj što smo je dobili od Boga. Ona je prinosila sve žrtve prema Bogu. Gospa nas uvijek okuplja na molitvu i uvijek nas hrabreći i tješeći: učinite  isto kao ja i moj Sin i doći ćete kod nas u naše kraljevstvo jer je ovaj svijet prolazan.
O. Veseljko potom je naglasio kako je dolazak mnoštva vjernika u hrvatska marijanska svetišta na svoj način nastavak Marijine sabranosti pred Božjom riječju, slušanje i razmatranje Božje istine o čovjeku, njezino usvajanje i prenošenje u život. Naglasio je vjernicima kako Bog i danas računa s malenima, neznatnima poput Marije kako bi u njima ostvarivao svoj život te tako i danas u Hrvatskoj po ljudski gledano nemoćnim i nesposobnim ljudima izvodi svoje djelo spasenja - pobjede nad zlom i smrću. Zamolio je Isusovu Majku da pomogne svim malenim ljudima, hodočasnicima da po svom velikom vjerničkom srcu budu što prikladniji prostor za Božje djelovanje u našoj domovini. Riječju i primjerom svjedočimo da euharistijsko nedjeljno slavlje, obiteljska molitva i živa vjera obogaćuju zajedništvo, daju smisao životu, govore tko smo i čiji smo. Pater Veseljko Begić je istaknuo važnost hodočašća marijanskim svetištima gdje nebeskoj Majci dolazimo onakvi kakvi jesmo, sa svim našim teškoćama i slabostima. Preko Marije uspostavljamo trajnu vezu i sa našim Stvoriteljem, čije smo mi remek djelo te kao takvi originalni i neponovljivi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...