Gospa od prizidnica - mjesto zaručnika

U župi Uznesenja BDM  U Slatinama, u povijesnom svetištu Gospe od Prizidnica na južnoj strani otoka Čiova, proslavljen je 9. rujna blagdan Gospe od Prizidnica. Inače blagdan Gospe od prizidnica slavi se prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe. To je blagdan mjesta Slatine na otoku Čiovu i svi mještani žive za taj dan. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Mladen Parlov uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića te pratnju župnog zbora kojim ravna glazbeni voditelj Miroslav Miše, dok je više svećenika ispovijedalo.  Na ovom misnom slavlju bili su nazočni brojni štovatelji Gospe od Prizidnica iz Slatina, otoka Čiova, trogirskog i kaštelanskog području, među kojima su bili predstavnik mjesnog odbora Slatina Tomislav Andrijolić, predstavnik Županije splitsko - dalmatinske Ivan Udovičić. Za vrijeme misnog slavlja trajekt Jadrolinije 'Lastovo' koji je plovio na liniji Rogač - Split promijenio je 'rutu' i doplovio ispred samog svetišta i brodskim sirenama pozdravio Gospu koja je zaštitnica pomoraca.


O svetištu se brine obitelj Nakir pa nam je Marinko, stariji sin od oca Tomislava, napomenuo kako se njihova obitelj brine o svetištu već oko 200 godina i to ide s koljena na koljeno. Prije 30 godina ovo svetište je bilo u lošem stanju tako da su ga za sada doveli u normalno stanje, a svake godine nešto poprave. Tako su ove godine napravili 20 metara prilaznog puta s ogradom - napravili su betonski most kako bi hodočasnici bili zaštićeni od urušavanja strmih stijena. To je sve napravljeno od donacija i milodara što ih daju hodočasnici. Za ovogodišnji blagdan stavili su latinsko jedro koje im je donirao jedan župljanin i ono je poslužilo  kao suncobran ispred crkve gdje se odvijalo misno slavlje, a jedro se razvuklo između tri čempresa. U samoj crkvi vidjeli smo veliku krunicu napravljenu od kamenčića oblutaka - što je znak da se tu moli krunica prije misnog slavlja. Veliki je broj maketa brodova koje su darovali kapetani brodova kojima je Gospa uslišila prošnje. Na Gospinoj slici - ikoni visi veliki broj zlatnih prstena, lančića i narukvica, što su darovi mladića i djevojaka kojima je Gospa uslišila prošnju pronalaska partnera. Iza podignutog vanjskog oltara jedna muška anonimna osoba napravila je drvenu klupu (po dopuštenju skrbnika crkve) gdje se on upoznao sa djevojkom Milunkom Dadić i tu je zaprosio pa je to ugravirao na klupi 2010. Tako je u zadnje vrijeme postalo popularno da mladenački parovi pješače iz Trogira biciklističkom stazom do svetišta i mladić iznenada zaprosi djevojku te joj uruči prsten ako ona pristane udati se za njega. Tako se na tom svetom mjestu događaju lijepe stvari koje Gospa blagoslovi i vodi  kao što je prošnja djevojaka, tj. mjesto zaručnika. Ove godine je bila velika suša, tako da se skoro ispraznila obližnja gusterna iz koje se koristila voda za građevinske radove i zalijevanje ukrasnog zelenila.
U propovijedi don Mladen je napomenuo kako se danas slavi ime Marijino. Kad anđeo Gabrijel dolazi kod Marije govoreći: " Zdravo Marijo milosti puna". Njeno ime za  Boga je "milosti puna" i to je njen identitet. Bog u Mariji nalazi svoju milinu. Milosti puna isključuje sve ono negativno u njenom biću. Marija kao djevojčica toliko se  svojim životom predala Bogu da Elizabeta  izriče prvo blaženstvo u Evanđelju: " Marija je blažena zbog svoje vjere". Ona prepoznaje veličinu Marijine vjere i u njoj prepoznaje majku Gospodinovu. Marija kaže o sebi da je neznatna službenica Gospodnja. Mariju vidimo pod križem i tu se događa vrhunac njenog identiteta. Ona je postala majka svih kršćana, brine se i moli za svakoga od nas i to je njen identitet. Mi svoj identitet pronalazimo u sociološkom i vjerskom obilježju. Mi se nismo slučajno rodili i svi imamo obaviti svoju zadaću. Nikome nije dozvoljeno vrijeđati ljudsko dostojanstvo jer ono nam je darovano od Boga.
Postoje neki centri moći u svijetu koji smišljeno razgrađuju identitet naroda i čovjeka. Oni žele profit. U institucijama svedeni smo na broj - nemamo više identiteta. Cilj tih centara je baciti nas na dužničko ropstvo kao osobu, obitelj i cijeli narod. Da bi se to ostvarilo, najprije osobi treba uništiti identitet. Sada udaraju na Crkvu koja brani ljudski i narodni identitet.  Kad pogledamo našu zemlji, nema ljepote na kugli zemaljskoj poput nje i moćnici je žele  kupiti za sitne novce kad narod toliko osiromaše. Najbolji način odupiranja tome je čuvati svoj identitet. Što je čovjek bez korijena - identiteta  - jedan broj, potrošač, konzument i onda se s njim manipulira kako se želi.  - Moramo se boriti za Hrvatsku kao i devedesetih, i to krunicom u ruci da nas draga Gospa čuva posredovanjem svoga Sina. - Nemojmo se bojati, Bog je jači od svih, zaključio je don Mladen Parlov.
Na kraju misnog slavlja župnik don Ante Čulić pozdravio je sve nazočne, na  poseban način zahvalio Bogu i Blaženoj Djevici  Mariji, u čije ime smo ovdje sabrani svi zajedno. Zahvalio se predvoditelju misnog slavlja don Mladenu Parlovu, kao i braći svećenicima koji su ispovijedali te svim onima koji su doprinijeli da se što bolje osjećamo u oazi Božje nazočnosti. Jednom riječju, zahvalio se svim koji su doprinijeli da ovo misno slavlje protekne dostojanstveno. Tu se izdvaja obitelj Nakir koja se brine o svetištu kako bismo mi to  danas baštinili i ostavili za buduća pokoljenja kao naš identitet. Poslije završetka misnog slavlja pučki pjevači su ispred oltara otpjevali nekoliko Gospinih pjesama, potom je gospođa Meri Piteša izrecitirala  zahvalnu  pjesmu Majci Božjoj -   Gospi od prizidnica jer je prije pola godine posredstvom Gospe Isus proslavio svoje ime na zloćudnoj bolesti njene unučice. Hodočasnici su ostali bez riječi i na kraju pitali od gospođe Piteša pjesmu koju je ona naučila kao djevojčica od svoje bake.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...