Kaštel Sućurac: Proslavljen blagdan Gospe od Nadarja uz blagoslov Gospine zastave iz 1914. godine

Svečanom Svetom Misom s procesijom svjetla i blagoslovom obitelji u svetištu Gospe na Hladi u ponedjeljak uvečer, 24. rujna, župa Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu proslavila je zavjetni blagdan Gospe od Nadarja. U svetištu prepunom vjernika, Svetu Misu je predvodio župnik župe Košute, don Dario Čorić.





Nakon pozdravne riječi sućuračkog župnika dr. don Emanuela Petrova, don Dario je najprije naglasio kako mu je uvijek iznimna čast doći u sućuračku župu, najstariju župu u Hrvata, u kojoj vjernici na poseban način slave i utječu se Blaženoj Djevici Mariji i zahvaljuju Bogu za sve milosti isprošene i udijeljene preko Gospe već dugi niz stoljeća.
- Bog Otac nam je preko Gospe udijelio posebnu milost, jer uz njen zagovor možemo Njega moliti i prositi za duševno i tjelesno zdravlje. Ona je i naša majka, kojoj neprestano moramo zahvaljivati, baš kao što moramo zahvaljivati i svim našim majkama u ovozemaljskom životu. Marija je jedinstven primjer, jer nas tjera da ljubimo druge i da manje volimo sebe. Ona nas nadahnjuje sada, baš kao i od najstarijih vremena, a kroz njenu bol odražavaju se i naše boli, kroz njenu vjeru raste i naša vjera. Njoj dolazimo, njoj se utječemo, s njom se radujemo, njoj se tužimo. I moramo joj uvijek govoriti: "Evo nas. Vodi nas! Čuvaj nas, majko naša i zagovornice naša!" - rekao je don Dario u svojoj propovijedi.
Nakon Svete Mise, blagoslovljena je obnovljena Gospina zastava iz  1914. godine, a potom su vjernici krenuli u procesiju sa svijećama u rukama oko sućuračkog groblja, koje se nalazi u sklopu Svetišta Gospe na Hladi.


Na samom kraju proslave ovog jedinstvenog sućuračkog blagdana, održan je blagoslov obitelji, nakon čega je don Emanuel sve nazočne pozvao na predstavljanje Prve tiskane hrvatske crkvene pjesmarice iz 1635. god., "Pisni€ť Atanazija Jurjevića, rođenog u Kaštel Sućurcu davne 1590. godine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...