Kaštel Sućurac: Proslavljen blagdan Sv. Klementa i prikazana Sv. Misa za žrtve Vukovara i Škabrnje

Župa Sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca je u nedjelju, 18. studenoga svečano proslavila blagdan Sv. Klementa u prepunom svetištu Gospe na Hladi. Kako je istog dana navršena 21. obljetnica pokolja žrtava Vukovara i Škabrnje, s vjerom u uskrsnuće Sv. Misa u svetištu prikazana je i za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Svečanu Svetu Misu s procesijom s kipom Sv. Klementa oko crkvice Gospe na Hladi, predvodio je mr. don Jenko Bulić, koordinator za permanentno obrazovanje svećenika nadbiskupije Splitsko-Makarske.





Sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov istaknuo je kako na ovaj dan slavimo blagdan Sv. Klementa, spominjući se i svih žrtava Vukovara i Škabrnje.


"Iako je ovaj dan za sve nas Hrvate uvijek tužan, ove godine ima i posebnu dozu ponosa. Ponosa, zato što je čitav naš narod, ne samo generali, oslobođen laži, zla, krivice, zatvora i tamnice. Ujedinimo svoja srca u molitvi kako bi nas ovaj osjećaj ponosa nosio u ovim teškim vremenima u kojima živimo. Neka nas današnja procesija ujedini u molitvi." - rekao je don Emanuel, netom prije procesije.


-Ovi su dani bili povijesni, jer je razotkrivena manipulacija i laž, a mi smo napokon oslobođeni u istini, baš kao što je Krist rekao: "Istina će Vas osloboditi. Ja sam Put, Istina i Život." Generali koji su čamili u tamnici bili su otvoreni molitvi i Božjoj blizini, koja ih je jedino mogla utješiti. Gesta koja govori više od bezbrojnih riječi i više od pozdrava, bila je ta što su se generali skoro odmah po dolasku u domovinu išli Bogu pomoliti u katedralu. Kada mislimo da je Bog najdalje i da nas je napustio, On nam je najbliži, jer sve patnje današnjeg vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima u nama ostvariti. Neka nam Isus Krist, Otkupitelj i potpuni pravednik, kao i svi ostali mučenici, budu zagovornici." - istaknuo je mr. don Jenko Bulić u nadahnutoj propovijedi. Nakon procesije i Sv. Mise, zapaljene su svijeće pred Križem u svetištu Gospe na Hladi.

Brojni Sućurani su se u večernjim satima ponovno okupili kako bi u Ulici vukovarskih branitelja upalili svijeće za sve stradalnike Vukovara i Škabrnje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...