Proslavljen sv. Klement u Makarskoj

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenog u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka. Večernju svetu misu prvog dana trodnevnice predvodio je don Jenko Bulić, profesor na splitskom KBF-a, a slavlje je dodatno uzveličao župni pjevački zbor. Drugog dana trodnevnice  propovijedao je don Darko Matijević, župnik splitske župe Materinstva BDM. U sklopu proslave, istog je dana u Gradskoj galeriji "Antuna Gojaka" otvorena izložba skulptura akademskog slikara Kažimira Hraste pod nazivom "Bliskost oprečnog".




Prema stoljetnoj tradiciji, zadnjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Siniša Paušić, župnik u župi Rokovci-Andrijaševci otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici civilnih gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika. Najsvečanije je bilo u srijedu, 21. studenog, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Koncelebraciji je prethodila procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je uz oca nadbiskupa i trinaest svećenika Makarskog dekanata sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve pozvao na obiteljsko okupljanje oko Kristova stola u zajedničkoj molitvi i nasljedovanju brojnih kršćanskih mučenika. Barišić je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na nedavno hodočašće hrvatskih vjernika u Rim, kada se upravo na grobovima mučenika molilo za sveopći rast vjere našeg naroda.
- U brojnim zazivima i skupnoj molitvi na mjestu gdje je pokopano od oko 340 000 kršćanskih mučenika, sjetio sam se i sv. Klementa. Molio sam za vaš grad i vašu župu, osjećajući prisnu povezanost sa tradicijom svojih prethodnika, pogotovo biskupa Bijankovića, koji su se desetljećima stavljali pod zaštitu ovog bezimenog sveca. Iako je biografija ovog mučenika nepoznata, siguran sam da je Klement, kao i mnogi drugi "bezimeni" sveci dobro znao svoje "pravo ime". Njegova herojska smrt svjedoči nam da je s ponosom nosio ime kršćanina i bio spreman dati svoj život za Krista, kazao je nadbiskup Barišić, pozivajući vjernike na dublje promišljanje o potrebi svjedočenja naše vjere u aktualnom vremenu.
Ocjenjujući današnju društvenu percepciju kao nepovoljnu za praktične kršćane, Barišić je veliki dio propovjedi posvetio analizi hrvatske zbilje sa svim negativnostima koje donosi tzv. postmoderno vrijeme.
- Vrijeme totalitarnih režima danas je, hvala Bogu, iza nas. No neki novi "izmi" ustupaju mjesto nekadašnjim ideologijama, otvoreno napadajući kršćanske temelje našeg društva. Konzumizam, relativizam i individualizam stopljeni su u jedinstvenu ideologiju narcizma upiru prstom u kršćane kao nazadne, primitivne i neosviještene subjekte. Kako mi odgovaramo na taj napad? Jesmo li doista spremi biti svjetlo svijeta kroz svakodnevnu vjernički praksu ili je posvetna milost putem dobivenih sakramenta u nama neproduktivna te naša  svijeća umjesto svjetla daje samo dim,  upitao je nadbiskup okupljene vjernike, stavljajući svoje promišljanje u kontekst problematike uvođenja Zdravstvenog odgoja, oslobađanje hrvatskih generala i veći vjernički angažman u Godini vjere.
Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem moći Sv. Klementa, te pjevanjem himne u čast makarskog sveca zaštitnika.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...