Bl. Augustin Kažotić proslavljen u Trogiru i Hrvatskoj

U dominikanskom samostanu i svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru, 3. kolovoza 2013. proslavljen je blagdan blaženog Augustina Kažotića, Trogiranina, uglednog hrvatskog dominikanca, znamenitog zagrebačkog biskupa te biskupa  južnotalijanskog grada Lucere.




Svečano misno slavlje  i procesiju preko rive, uz moći Blaženika predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uz koncelebraciju nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, šibenskog biskupa Ante Ivasa, fr. Bruna CadorĂ©a, učitelja Reda propovjednika i fr. Ante Gavrića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije. Slavlje je pjevanjem uveličao mješoviti zbor trogirskih župa kojim je ravnao maestro Vinko Buble, uz klavirsku pratnju maestra Marina Ugrina. Na svečanoj euharistiji, osim braće dominikanaca iz cijelog svijeta, suslavili su trogirski dekan Pavao Piplica, fra Nediljko Jerkan, fra Šimun Škibola i drugi svećenici te sestre dominikanke uz nazočnost velikog broja štovatelja bl. Augustina Kažotića, među kojima su bili župan splitsko-dalmAatinski Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Trogira Ante Stipčić sa zamjenicima Filipom Anđelićem i Radovanom Sladom Šilovićem, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik PP Trogir Marko Doljanin, obitelj Kažotić te mnogi trogirski uglednici. Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio fr. Petar Galić iz Splita.


U ime domaćina nazočnima se najprije obratio nadbiskup Marin Barišić  koji je napomenuo da je danas u Trogiru veliki događaj na ponos grad Trogira, Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkve i Domovine. "Slaveći blagdan bl. Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika, na svečan način pokazali smo veliko štovanje prema njemu koji bi skoro trebao biti proglašen svecem. Tu je među nama kardinal zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji je nasljednik bl. Augustina biskupa na zagrebačkoj stolici. Drago nam je, uzoriti, da ste među nama jer donosite poveznicu između Zagreba i Južne Hrvatske", istaknuo je nadbiskup. Na osobit način je pozdravio braću dominikance iz cijelog svijeta koji na Čiovu sudjeluju na Generalnoj skupštini Dominikanskog reda. "Bl. Augustin Kažotić je biser hrvatske crkve i hrvatskog naroda, ali pripada univerzalnoj Katoličkoj Crkvi. Ne samo da je rođen u Trogiru i bio zagrebački biskup koji je ostavio duboke tragove u duhovnosti, kulturi i znanosti, već je Augustin bio i biskup u Luceri. On je, na svoj način, poveznica horizontalne dimenzije koji briše sve granice, a s druge strane vertikalna je poveznica s nebom. Danas smo i mi povezani preko njega jer je blažen, jer je svet. Želimo ga zamoliti da moli za svoj Trogir i hrvatsku Crkvu i narod preko svoje braće dominikanaca te da učini da se Radosna vijest Evanđelja širi do krajnjih granica,  svih kultura i jezika", zaključio je nadbiskup Barišić.


Potom se nazočnima obratio provincijal HDP fr. Anto Gavrić  te napomenuo da se ovih dana odvija veliki povijesni događaj jer su po prvi puta u 800 godina Reda propovjednika dominikanci iz cijeloga svijeta okupljeni u Hrvatskoj, u Trogiru. "Raduju se s nama i naša braća: blaženi Nikola Milinović koji se spominje kao utemeljitelj samostana na Čiovu i bl. Augustin Kažotić iz ovoga samostana da se danas na njegov blagdan okupljamo i molimo njegov zagovor. Dominikanci hrvatske provincije posebno su radosni na ovaj veliki događaj kad se Opća skupština Reda odvija u Trogiru, kad ovaj samostan sv. Dominika slavi 750-u obljetnicu utemeljenja, kad otprilike slavimo 750-u obljetnicu rođenja našeg blaženika da među nama za  tako velike obljetnice imamo vas, uzoriti kardinale, da vas u ime Provincije i u ime sve braće okupljene na generalnoj skupštini mogu pozdraviti", kazao je fr. Gavrić. Pozdravio je i splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Barišića, šibenskog biskupa mons. Ivasa te ostale crkvene i svjetovne funkcionare. "Uzoriti  bl. A. Kažotić je obilježio svoje vrijeme kao brižan pastir povjerenog stada. On se tako brižno brinuo za svoje stado i njegove potrebe, borio se za pravdu, mir, dostojanstvo u siromaštvu, borio se za pravo svih onih koji su njemu povjereni te je postao zaštitnik borbe za socijalnu pravdu", kazao je fr. Gavrić.


 


 


U homiliji kardinal Josip Bozanić napomenuo je kako nas je na blagdan blaženog Augustina Kažotića ovdje u njegovu rodnome gradu Trogiru, Bog sabrao iz raznih krajeva svijeta. "Sve vas od srca pozdravljam na čelu s vašim Pastirom, nadbiskupom splitsko-makarskim Marinom. Raduje me što mogu biti dio ovoga slavlja. Poštovani sudionici Generalnog kapitula Reda propovjednika, uistinu je znakovito da baš u Trogiru raspravljate o najvažnijim pitanjima svoga Reda u okviru pripreme velike proslave jubileja 800. obljetnice otkako je papa Honorije III. potvrdio vaš Red. Nama je u Hrvatskoj posebno drago što po vama možemo snažnije osjetiti crkveno zajedništvo te zahvaliti Bogu za mnoštvo plodova Božjih darova dominikanskomu redu koji su od samih početaka ugrađeni i u hrvatsku kulturu i duhovnost", kazao je kardinal te istaknuo kako s posebnim žarom zajednički molimo za milost proglašenja svetim blaženoga Augustina Kažotića, sina ovoga grada u kojemu se nalazi i grob ovog blaženika. Odazivajući se pozivu blaženog pape Ivana Pavla II. da ne pustimo zaboravu spomen onih koji su u dvadesetom stoljeću pretrpjeli mučeništvo za velike Božje stvari, kardinal je podsjetio da se spominjemo i dubrovačkog dominikanca fr. Dominika Barača, kojega su u 33. godini života komunisti strijeljali u Trogiru, 17. studenoga 1945. godine.


 


 


"Božja riječ upućena proroku Ezekijelu poziva nas na odgovornost za bližnjega; odgovornost koja proizlazi iz osluškivanja Riječi i poziva da se Riječ prenosi drugima. Odgovornost se rađa iz slušanja Boga koji govori čovjeku. Odgovornost prema Božjoj riječi zapravo je drukčije izražena poslušnost, a baš su to odlike čuvara izabranoga naroda. Čuvar Božjeg naroda treba biti u stalnoj pozornosti prema Bogu, otvoren njegovim znakovima, zauzet ne toliko za vlastite planove, nego raspoloživ za Božji naum, kako bi mogao bližnje opominjati i odvraćati od zla puta zato što je u pitanju život povjerenog mu puka. Čuvar Božjeg naroda je osjetljiv za osobe koje su mu povjerene,  tumači s realizmom događaje, pažljiv je prema bližnjima i zna donositi najmudrije odluke", kazao je kardinal u homiliji. Odgovornost za bližnjega u Evanđelju pretočena je u dobrotu pastira koji ostaje uz one koji su mu povjereni, polažući svoj život. Dobri pastir poznaje svoje, što se očituje u darivanju života i u jedinstvu. To su odlike istinskoga pastira, čiji glas čuju i drugi, svi koje Gospodin želi u svome stadu. "Braćo i sestre, naglasak je upravo na polaganju života, što Isus dvaput spominje. Jer pastir, oblikovan po Kristovu primjeru, prožet Božjim Duhom, trajno polaže svoj život. Ponekad mu drugi nasilno oduzmu život, ali svemu tome prethodi svakodnevno, iz dana u dan obnavljano darivanje vlastitoga života za one koji su mu povjereni", nastavio je kardinal te povezao kako istu stvarnost Božjega poziva nalazimo i u životnom putu blaženoga Augustina Kažotića. I nakon sedamsto pedeset godina otkako je ovdje ugledao svijet, djelo koje je Bog po njemu ostvario ostaje nam blisko, radujemo mu se i zahvaljujmo za stvarnost Crkve koja osobito po otajstvu svetosti povezuje prošlost sa sadašnjošću. U Godini vjere s posebnom jasnoćom osjećamo vrijednost Kažotićeva odgovora Božjoj riječi i njegove odgovornosti za Crkvu, za čovjeka i svijet", zaključio je kardinal.


Nakon zahvale provincijala svima koji su pridonijeli da se ovaj blagdan svečano proslavi, nazočnima se   obratio gradonačelnik Trogira Ante Stipčić. Prigodne darove dominikanci su uručili nadbiskupu Barišiću i biskupu Ivasu, a potom je  gradonačelnik Trogira uručio mali kip sv. Ivana Trogirskog učitelju Reda Brunu CadorĂ©u te sliku Gospe Lucerske kardinalu Bozaniću. Nakon kardinalovog blagoslova braća dominikanci zapjevali su pjesmu bl. Djevici Mariji "Stavre Regina". Potom su velšanski kantaduri, pjevačko društvo iz Jelse, održalI kratku prezentaciju korizmenih napjeva iz procesije s križem koja se odvija u središnjem dijelu otoka Hvara €“ procesija je uvrštena na listu UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...