Proslava blagdana Male Gospe u solinskom prasvetištu

U solinskom Gospinom prasvetištu koje, u zemljopisnom, povijesnom i simboličnom značenju, za hrvatski narod predstavlja Vrata vjere, okupili su se brojni vjernici i hodočasnici kako bi zajedno, uz pjesmu, zahvalu i molitvu, proslavili rođendan Blažene Djevice Marije, 8. rujna. U 10 sati počeo je svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom kojeg je prigodnim riječima animirao don Ante Mateljan. Nakon procesije uslijedilo je središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom mons. Ivanom Ćubelićem, župnikom don Vinkom Sanaderom, i ostalim svećenicima.

 

 

Tisućama okupljenih vjernika, nadbiskup Barišić  uputio je snažne poruke o roditeljskoj ulozi u odgoju djece te o miru u našoj domovini i svijetu. "Danas smo došli k Majci Mariji ponosni i zahvalni za dar vjere i slobodne domovine. Mariji, našoj dobroj Majci, dolazimo s našim snovima ali i s našim poteškoćama, ne samo kao pojedinci, već kao članovi svoga društva i naroda", kazao je nadbiskup osvrćući se na teško stanje u kojem se danas nalazimo. Obećanja bez pokrića opustošila su nas gospodarski i demografski, zatvorena su tolika radna mjesta, rodilišta i razredi, te ono najgore, zatvorena su vrata srdaca, odgovornosti, suradnje, solidarnosti i poštenja. "Nažalost i dalje ostajemo samo zemlja obećanjâ, a imamo sve uvjete da postanemo Obećana zemlja. K tomu, na naša vrata dovode se misionari novoga poganstva koji žele obezvrijediti moralne i duhovne, tradicionalne i kulturne vrijednosti hrvatskog naroda, i to one najvažnije, prirodne i nosive života, naroda i društva: brak i obitelj".

 

Nadbiskup je posebno upozorio da odgoj djece i njihova moralna i duhovna uvjerenja, nisu poput biologije i fizike, jer se tu ne radi o laboratorijskim eksperimentima, nego o ljudskim savjestima. "Cjeloviti ljudski i kršćanski odgoj novih generacija, otvara nam pogled na sretniju budućnost. Zato bismo još jednom pozvali odgovorne u društvu, da ne nameću državni ideološki odgoj, jer je to prošlost, već da u dijalogu s roditeljima i kompetentnim osobama traže odgoj za život i budućnost svoga naroda", zaželio je nadbiskup te nadodao kako školski odgoj treba biti prepoznatljiva produžena roditeljska ruka ljubavi i pažnje prema njihovoj djeci. U nastavku svoje homilije nadbiskup je izrazio zabrinutost zbog mnogih branitelja i sanjara hrvatske slobode koji su bili toliko razočarani svojom zemljom, da su radije izabrali smrt nego život u društvu koje je još daleko od onoga sanjanoga, društvu pukih obećanja, podijeljenosti, interesa, karijerizma, nepoštene pretvorbe i usputnog kriminala. Upitao se, nisu li svi oni svima nama ozbiljni poziv na ispit savjesti na osobnoj, društvenoj i crkvenoj razini.

 

"Majko Marijo, vrata naša nebeska, molimo te da naša sadašnjost i budućnost budu osvijetljene svjetlom tvoga Sina - našega Učitelja i Spasitelja. Neka ova školska i vjeronaučna godina, kao i sve naše društvene razine, budu nadahnute riječima bl. Ivana Pavla II., 'Ne bojte se! Otvorite, štoviše, raširite vrata Kristu. Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna!' Mala Gospe, Sinu svome nas vodi! Jer samo s tvojim Sinom Hrvatska može postati obećana zemlja, Nebu otvorena", zaključio je nadbiskup.

 

Okupljenim vjernicima obratio se i župnik Gospe od Otoka, don Vinko Sanader koji je svima čestitao blagdan Male Gospe i zahvalio na svjedočenju ljubavi prema Mariji i crkvi. Posebno je izrazio radost i zahvalnost Ocu nadbiskupu što je, upravo na blagdan Male Gospe, obzdanio vijest da će Solin, nakon gotovo 70 godina čekanja, dobiti baziliku čija izgradnja uskoro započinje. "Dok smo čekali na izgradnju kamene crkve, u Solinu se rodila poletna, živa, mlada Crkva, i po starosnoj dobi i po broju stanovnika, katolika i djece koja radosno hrle u ovo Gospino svetište".

 

Za vrijeme mise pod ravnanjem prof. Mirka Jankova, pjevao je mješoviti zbor 'Kraljica Jelena', sastavljen od crkvenih zborova iz Solina, Vranjica, Mravinaca, Kučina, Klisa i Velog Varoša iz Splita. Za orguljama je bila časna sestra Arsenija Vidović. Euharistijsko slavlje završilo je himnom Lijepoj našoj i Gospinom pjesmom Zdravo Djevo.

 

Na misi su se okupili i solinski gradonačelnik Blaženko Boban, predstavnici županije Splitsko-dalmatinske, brojni (grado)načelnici, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova, predstavnici policije, vojske i mornarice te javni kulturni djelatnici. Za proslavu blagdana i Dana grada Solina, Solinjani su se pripremali trodnevicom koje se predvodili don Vlado Strikić, don Jure Strujić i don Ranko Vidović. Euharistijsko slavlje u 16 sati, uz blagoslov djece i bolesnika predvodi don Vedran Torić, a na misi pjeva Papa band. Svečanu misu u 18 sati, kojom i završava proslava, predvodi don Tomislav Čubelić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...