Proslava blagdana Gospe od Prizidnica

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Slatinama, u povijesnom svetištu Gospe od Prizidnica na južnoj strani otoka Čiova, proslavljen je 15. rujna blagdan Gospe od Prizidnica koje se slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe. To je blagdan mjesta Slatine na otoku Čiovu i svi mještani žive za taj dan, a pomorci iz Slatina pred odlazak na brod zavjetuju se Gospi "Zvizda mora". Ona je zaštitnica pomoraca i brodova, što se vidi po darovanim maketama brodova u samoj crkvi. Održane su dvije svečane mise u 9 i 17 sati. Svečano misno slavlje prijepodne predvodio je mons. don Jure Vrdoljak, uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića te pratnju župnog zbora kojim ravna glazbeni voditelj  Miroslav Miše, dok je fra Šimun Škibola ispovijedao.




Na ovom misnom slavlju bili su nazočni brojni štovatelji Gospe od Prizidnica iz Slatina, otoka Čiova, trogirskog i kaštelanskog području, među kojima su bili predstavnik  mjesnog odbora Slatina Tomislav Andrijolić, predstavnici Županije splitsko - dalmatinske i Grada Splita te gradonačelnik Trogira Ante Stipčić. Za vrijeme misnog slavlja trajekt Jadrolinije "Lastovo" koji je plovio na liniji Rogač - Split promijenio je rutu i doplovio ispred samog svetišta te brodskim sirenama pozdravio Gospu, zaštitnica pomoraca.


Svečano popodnevno misno slavlje predvodio je župnik župe Okruk don Mario Matković  uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića,pratnju slatinske klape "Korenat", a za klavijaturom je bila članica klape Marija Boras. Misnom slavlju nazočilo je malo manje vjernika jer se ono prethodnih godina tradicionalno održavalo isključivo u prijepodnevnim satima.


O svetištu se brine obitelj Nakir pa nam je Marinko, stariji sin od oca Tomislava, napomenuo kako se njihova obitelj brine o svetištu već oko 200 godina i to ide s koljena na koljeno. Prije 30 godina ovo svetište je bilo u lošem stanju, tako da su ga za sada doveli u normalno stanje, a svake godine nešto poprave. Ove godine je bilo tekuće održavanje i popravak gusterne za kišnicu koja se probila. Za ovogodišnji blagdan stavili su latinsko jedro koje im je donirao jedan župljanin i ono je poslužilo  kao suncobran ispred crkve gdje se odvijalo misno slavlje, a jedro se razvuklo između tri čempresa. U samoj crkvi vidjeli smo veliku krunicu napravljenu od kamenčića oblutaka - što je znak da se tu moli krunica prije misnog slavlja. Veliki je broj maketa brodova koje su darovali kapetani brodova kojima je Gospa uslišila prošnje. Na Gospinoj slici - ikoni visi veliki broj zlatnih prstena, lančića i narukvica, što su darovi mladića i djevojaka kojima je Gospa uslišila prošnju pronalaska partnera.


U propovijedi don Jure se osvrnuo na Godinu  vjere napomenuvši kako ovo drago marijansko svetište očituje svjetlo vjere, kao što piše papa Franjo da je vjera sposobna osvijetliti sav ljudski život i postojanje. Ona je oblik spoznaje i razumijevanja istine, istine o Božjoj ljubavi koja se tiče svakog čovjeka. Vjera je usko povezana s ljubavlju. Tako se može reći da tamo gdje je u krizi istina, postoji dublja kriza ljubavi, odnosno vjere. U prenošenju vjere posebnu ulogu ima obitelj. Zato don Jure poručuje kršćanskim roditeljima da u svome plemenitom poslanju budu istinski Božji suradnici u usmjeravanju svoje djece prema dobroj budućnosti. Vjera se prenosi najbolje vlastitim djelima ispred svoje djece. Jednako smo svi pozvani poštivati starije, naročito bake i djedove u obiteljima jer su oni živi spomenici vjere i životnog iskustva. - Na našem obzorju imamo dva svjedoka vjere: bl. Alozija Stepinca i budućeg blaženika Miroslava Bulešića koji su dali svoje živote za vjeru. Oni nas učvršćuju u našim kušnjama i trpljenjima da se ne umorimo opraštati bližnjima i živjeti za druge. U tome tražimo moćni zagovor Blažene Djevice Marije - Gospe od Prizidnice da nam pogne živjeti u vjeri i ljubavi prema Bogu i bližnjima, rekao je don Jure Vrdoljak.


U propovijedi don Mario je napomenuo da dolazimo u ovo svetište Blažene Djevice Marije da po njenom zagovoru od Boga dobijemo mir u duši i tijelu. Vjerujemo da dolazak u ovu oazu mira i tišine ne dolazimo izletnički nego tražimo istinu života, a to je Isus Krist. Za nas koji smo u Crkvi ili više vezani za nju, nema ništa ljepšega od toga kada vidimo da se netko preobrazio i postao vjernik, dok je do sda bio samo materijalist. Ima li išta ljepše kada čovjek iz jedne besmislenosti upozna Boga koji mu daje smisao ovog života! Mi koji smo u Crkvi takve ljude trebamo otvorena srca prihvaćati jer  Bog po Isusu voli svakog čovjeka i čeka ga da mu se vrati. Čovjek koji istinski susretne Boga i istinski povjeruje Isusu Kristu, neovisno je što je prije bio i na njemu se vidi ta promjena kao što je blagoslov i radost.     - Mi koji smo u crkvi pokušajmo produbiti svoju vjeru  i molimo za one koji su udaljeni od Krista, a kad ga prepoznaju budimo radosni, onda će to biti znak da smo na pravom kršćanskom putu i pravom putu vjere Isusa Krista, zaključio je don Mario.


Na kraju misnih slavlja župnik don Ante Čulić pozdravio je sve nazočne, na  poseban način zahvalio Bogu i Blaženoj Djevici  Mariji, u čije ime smo ovdje sabrani svi zajedno. Zahvalio se predvoditeljima misnih slavlja don Juri Vrdoljaku i don Mariu Matkoviću, kao i braći svećenicima koji su  ispovijedali te svim onima koji su doprinijeli da se što bolje osjećamo u oazi Božje nazočnosti. Tu se izdvaja obitelj Nakir koja se brine o svetištu kako bismo  mi to  danas baštinili  i ostavili za buduća pokoljenja kao naš identitet. Poslije završetka misnog slavlja župni zbor i pučki pjevači te klapa "Korenat" otpjevali su ispred oltara nekoliko Gospinih pjesama.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...