Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u Metkoviću

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u utorak 8.listopada koncelebrirano misno slavlje predvodio je u crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću u povodu proslave suzaštitnice župe - Gospe Ružarice.


Nakon pobjede kršćanske flote nad turskom vojskom u bitki kod Lepanta 7.listopada 1571.g., čemu je pripisana molitva krunice na koju je tadašnje kršćanstvo pozvao sveti papa Pio V., tadašnji blagdan od Pobjede slavi se kao blagdan Gospe Ružarice ili blagdan od Krunice.




Zato se čini logičnim da ovaj vaš blagdan koji se liturgijski slavio jučer prebacite na današnji dan kada Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, jer kao i brojnim pobjedama po Marijinu zagovoru s pravom se može pridružiti i pobjeda iz Domovinskog rata, naglasio je biskup Uzinić.
Kada promišljamo moleći krunicu uronimo u otajstvo postižemo kao i u liturgiji, kao u  misi, da ono što razmišljamo i što je Krist učinio postane dio naše sadašnjosti, rekao je između ostalog biskup Uzinić pojašnjavajući promišljanja     o važnosti molitve krunice blaženog pape Ivana Pavla II., umirovljenog pape Benedikta i sadašnjeg pape Franje..
Isus je jedini posrednik između Boga i ljudi, On  je put, a Marija nam kroz molitvu krunice pokazuje put. Kristovi smo učenici, ako želimo to i ostati trebamo se neprestano truditi da se suobličavamo svom učitelju, da budemo i kao zajednica i pojedinci živa slika Isusa Krista u svom vremenu. Krunica nam kroz neprestanu kontemplaciju Kristovih otajstava u zajedništvu s BDM omogućuje da uronimo u Kristov život i da se suobličimo Kristu, istaknuo je biskup Uzinić, potom zaključio da temelj svake uspješne molitve nije naš način moljenja, nego Božja dobrota. Isus nas zato potiče 'ištite i dat će vam se', ne zato što smo mi dobri nego što je Bog dobar...
Na misnom slavlju krštena je mala Tamara, peto dijete obitelji Marijane i Ognjena Markić. Slavlje je uzveličao župni zbor kojim ravna č.s. Marijana Cvitanović.
Župa se za slavlje pripravljala devetnicom koja je prvog dana - na blagdan sv. Mihovila ugostila varaždinskog pjevača duhovne i svjetovne glazbe Antonia Tkaleca koji je pjevao na misnom slavlju, a nakon mise održao i kratki koncert.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...