U Kaštel Sućurcu, na Putalju, Sućurani proslavili Dan hrvatske neovisnosti

Unatoč kiši i lošem vremenu, Sućurani su se i ove godine okupili na Putalju, želeći se prisjetiti korijena hrvatske neovisnosti, u samoj kolijevci njezine samostalnosti - u krugu starohrvatske crkvice Svetog Jurja na Putalju na padinama Kozjaka iznad Kaštel Sućurca. Svečanu Svetu Misu u utorak, 8. listopada, u 10 sati, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, predvodio je sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov.




- U današnje doba nije lako podnijeti svu muku i teškoću dana i vremena, jer smo svaki dan prisiljeni slušati više loših, nego dobrih vijesti. Mi jesmo Hrvati i istinski ljubimo svoju zemlju, ali smo prvenstveno sinovi i kćeri Isusa Krista. Evanđelje koje smo danas čuli, trebalo bi nam biti prvi zakon slobode i neovisnosti: "Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas." Čovjek kršćanin nije od ovoga svijeta, a istina je da nam ovozemaljski moćnici mogu uzeti sve. Međutim, nitko nam ne može oduzeti naše srce, našu ljubav i našu vjeru.
- Današnjem danu prethodnica je blagdan Gospe od Ružarija, koji nas podsjeća na dan kad je malobrojna kršćanska vojska, s krunicom u rukama, izvojevala pobjedu. Vratimo se u povijest rađanja naše suvremene slobode i neovisnosti na današnji dan, kada su toliki s krunicom u rukama izvojevali pobjedu. Zato se umjesto kukanja i naricanja za današnjom hrvatskom slobodom i neovisnošću, uhvatimo toga najmoćnijeg oružja - a to je molitva, krunica i vjera. Ostavimo se onoga što nas udaljava i od Boga i od ljudi. Mi smo mali ljudi, ali s krunicom u rukama i molitvom, hodočašćima Sv. Jurju, Gospi na Hladi, Sv. Luki, bit će mo ne mali ljudi, nego će mo biti veliki narod. I to je ono što je Bog pripravio onima koji se u Njega pouzdaju i koji u Njega vjeruju.
- Današnja riječ Božja govori kako nam je pripravljen vijenac slave. Vjerujući i očekujući taj vijenac slave, molimo ovdje Gospodina, po zagovoru Sv. Jurja i svih hrvatskih mučenika, da uistinu dio Kraljevstva Nebeskog koji nam je povjeren, raste i po nama uznapreduje sve do punine vječnosti. - rekao je sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov u propovijedi.
Proslavu Dana hrvatske neovisnosti na padinama Kozjaka, u čijem su srcu hrvatski vladari začeli hrvatsku državu, don Emanuel je zaključio prigodnom porukom: "Zahvaljujemo Bogu na daru slobodne i neovisne Domovine i zavjetujemo se čuvati je za buduće naraštaje€ť, a potom su okupljeni, baš kao i svake godine, pozdravili Domovinu pjevajući himnu "Lijepa naša".
Inače, crkvu sv. Jurja na brežuljku Putalj, koju je obdario zemljišnim posjedima i kmetovima, te je darovao Splitskoj nadbiskupiji, dao je 839. godine izgraditi knez Mislav, pobožan vladar koji je počeo graditi prve kulturne i crkvene zadužbine. O tome svjedoči darovnica njegova sina Trpimira, u kojoj se po prvi put spominje ime Hrvat, a čiji se prijepis čuva u Župnoj riznici. Iste 839. godine, nakon što je porazio Mlečane u pomorskoj bitci, knez Mislav je sklopio s njima mir kao prvi slobodni i samostalni vladar.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...