Maljkovo: Proslavljena 100. obljetnica crkve Sv. Josipa

Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, slavio je svetu misu u crkvi Sv. Josipa u Maljkovu (župa Potravlje) povodom proslave 100. obljetnice crkve Sv. Josipa u nedjelju 13. listopada 2013.




Nakon procesije o. Nadbiskupa i sve prisutne pozdravili su župnik fra Stanko Dotur i župljanka Josipa koja je u ime svih mještana izrekla radost da su uspjeli obnoviti crkvu i zamolila o. Nadbiskupa da blagoslovi "sve one koji su kroz prohujala stoljeća čuvali, sačuvali i prenosili bogoljublje s pokoljenja na pokoljenje. Molite i za nas koji i danas ovamo dolazimo tražiti okrepu i nadahnuće za život po Evanđelju. učvrstite nas u Istini", završila je Josipa pozdravne riječi.
Na početku slavlja nadbiskup Barišić je pozdravio provincijala fra Joška Kodžomana, župnika fra Stanka Dotura, gvardijana fra Petra Klapeža, domaćeg sina fra Pavla Vučkovića, braću svećenike i okupljene vjernike kao i one koji su duhom prisutni na ovom slavlju, a zatim je izrazio radost u sudjelovanju ovog jubileja i naglasio kako danas "želimo zahvaliti Bogu za ovu milost da možemo slaviti 100 godina crkve koja nam je bila dom od kolijevke, ovaj prostor nas je odgajao, slao u svijet i okupljao nas. Vidi se da ste mnogo ljubavi utkali u ovu svoju crkvu koju su prije 100 godina, Bogu na čast, izgradili vaši očevi i djedovi, kazao je o. Nadbiskup.
"Danas smo ovdje jer smo pazili kuda će Isus proći da mu zahvalimo za sve milosti kroz ovih 100 godina", rekao je mons. Barišić na početku propovijedi i naglasio kako su se "od posvete crkve Sv. Josipa u Maljkovu do danas dogodila tri rata". Zahvala je ljudski i kršćanski čin i reći 'hvala' nikada nije kasno. Isus je, čuli smo u evanđelju, ozdravio deset gubavaca. To je bio dar, ali na tom daru mu je zahvalio samo jedan, i to stranac kojemu je Isus rekao 'vjera te tvoja spasila'. Vjera, koja cjelovito zahvaća čovjeka, daje mu drugačiji pogled i otvara čovjekovo srce Bogu za razliku od onih koji su ozdravili samo fizički ali nisu spašeni. Crkva, u kojoj se danas nalazimo, jest samo vanjski znak vjere kojom su gradili vaši pradjedovi i prabake. Iz njihove vjere i mi smo danas ovdje da njima zahvalimo jer po sakramentima koji se dijele u ovoj crkvi Gospodin nam je uvijek blizu. Ovo je dan da zahvalimo za život, obitelj, zdravlje i bolest jer nam Gospodin daje snagu da je možemo izdržati. Gospodin ovdje svake nedjelje prolazi i daje nam mogućnost da ga susretnemo. O. Nadbiskup je završio propovijed molitvom "Gospodine, oživi našu vjeru i učvrsti nas da možemo živjeti vjeru naših pradjedova i da ne postanemo stranci. Neka sv. Josip, koji je štitio Isusa i Mariju, bude zaštitnik i ovog malog mjesta".
Na kraju slavlja prigodnom se riječju nazočnima obratio župnik fra Stanko Dotur zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja: o. Nadbiskupu, o. Provincijalu, dožupanu Luki Brčiću, načelniku Općine gosp. Dinku Bošnjaku, predsjedniku vijeća Općine Anti Proliću, fra Pavlu Vučkoviću, s. Valentini, župnom zboru pod vodstvom Marije Župić te svima koji su pomogli u proslavi 100. obljetnice crkve.
Provincijal fra Joško Kodžoman je prvo pozdravio sudionike slavlja a zatim zahvalio svim duhovnim pastirima koji su skrbili za vjernike kroz ovih 100 godina. Zahvalio predstavnicima vlasti za potporu i suradnju te naglasio kako "ne slavimo ljepotu građevine nego 100 godina kontinuiranosti i ustrajnosti u kršćanskoj vjeri". Potakao je župljane da učine zavjet da nastave ono što su stari započeli - obnavljati život. Uputio je poziv okupljenima da mole za nova duhovna zvanja jer je zvanje najveći plod jedne župe. Na kraju je čestitao svim sudionicima slavlja u obnovi crkve.
Fra Pavao Vučković je nakraju iznio kratku povijest početka gradnje crkve koja je započeta 1911. godine dopuštenjem biskupa Antuna Đivoje koji ju je blagoslovio 12. listopada 1913. Potom je ukratko prikazao obnovu crkve koja je bila uništena za vrijeme Domovinskog rata.
Za jubilarnu 100. obljetnicu crkva je doživjela materijalnu obnovu kroz zadnjih nekoliko godina, za kojom ne zaostaje ni duhovna obnova vjernika jer su povodom svetkovine Gospe Potravske i 100. obljetnice crkve Sv. Josipa u župi Potravlje imali duhovnu obnovu od 3. do 8. listopada 2013. Duhovnu obnovu su predvodili fra Stanko Dotur i fra Stipe Nimac. Tema duhovne obnove bila je 'Evanđelje kao životni program', 'Evanđelje i čovjekovo dostojanstvo' i 'Evanđelje i međuljudski odnosi'. Za ovu prigodu nastala je nova himna župe čije je riječi napisao Ivica Gašpar a uglazbio Bože Župić

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...