Te Deum u splitskoj katedrali

Te Deum - tradicionalnu misu zahvalnicu, na Staru godinu u utorak 31. prosinca u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na početku misnog slavlja kazao je kako se posljednji sati u godini uvijek žele posebno vrednovati, te kako nema ljepšeg načina za to od molitve s braćom i sestrama pred Gospodinom koji je vječnost i gospodar sveg vremena. "Zato smo večeras pred Njim, da mu zahvalimo za vrijeme koje je nam je darovano".





Nadbiskup se prisjetio događaja u protekloj godini koji su važni za domovinu i grad Split, a posebno onih koji su važni za vjernike i za Crkvu. Tako je spomenuo odreknuće Benedikta XVI., izbor novoga rimskog biskupa pape Franje te Godinu vjere. U Hrvatskoj najznačajnim smatra proglašenje blaženim mladog svećenika i mučenika Miroslava Bulešića, a u splitsko-makarskoj nadbiskupiji istakno je hodočašća u Rim i Svetu Zemlju, posvetu crkve na Brdima i polaganje kamena temeljaca za novu crkvu u Solinu, potom nove đakone i svećenike te brojne druge novosti po župama.


"Svi ovi događaji govore nam da ipak postoji optimizam i nada u nama. Na kraju svake godine radimo njenu bilancu, analizu vremena koje je iza nas. No ne osvrćemo se na ono što je bilo loše, kao da to želimo zaboraviti iako je naša stvarost sabrana i od dobra i od zla. Ako hoćemo ispravnu i potpunu  bilancu, ne smijemo izostaviti analizu sebe jer i mi sudjelujemo i u dobru i u zlu, ovom svijetu doprinosimo pozitivnim i vjerničkim življenjem, ali i svojim lošim odlukama i propustima", kazao je nadbiskup i naglasio kako je teško prihvatiti svoje greške i svi želimo biti bolji no nije nam to lako. Zato je došao On i ušao u našu stvarnost radi nas i našeg spasenja te prihvatio naše dobro i naše zlo. "Bog je prisutan u našoj stvarnosti i s nama je može mijenjati. Zato se moramo zapitati da li ova naša bilanca ide do svoga izvora i dodiruje li konačni smisao".


U nastavku homilije nadbiskup je ukazao na Pavlovu poslanicu Efežanima u kojoj vjernike poziva da se probude i ne žive više nerazborito nego mudro te da iskupljuju vremena. "Vremena su sama po sebi neutralna, a mi ih možemo učiniti dobrima i lošima. Što znači živjeti mudro u ovoj gospodarskoj krizi, s ovolikim brojem nezaposlenih? Treba se naviknuti i prihvatiti tu činjenicu da se mora živjeti s manje sredstava i stvari. Ali potrebno je više vidjeti bližnjega i steći  više solidarnosti i ljudskosti.  To je bogatstvo u ovoj krizi. Manje stvari, a više čovjeka! Vjerujem da se tako iskupljuje vrijeme. Imamo li snage i hrabrosti ovako živjeti?", upitao je nadbiskup i poručio da je to moguće jer je On s nama. Zaključio je da ćemo opet pogriješiti, i mi i drugi, te da zato uz zahvalu, molimo i za milost i pomoć od Gospodina.


Na kraju misnog slavlja, svećenici i vjernički puk pjevali su zahvalnu molitvu Te Deum-a, predvođeni mješovitim prvostolnim zborom pod ravnanjem mo. Šime Marovića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...