Političari na križnom putu u Trogiru

U organizaciji župe Gospe od anđela koju opslužuje don Stipan Bodrožić, u petak 11. travnja održan je jubilarni deseti križni put grada Trogira od Gospe od anđela do Gospe od Demunta, a ovu godinu križ su nosili lokalni političari. Križni put i misno slavlje predvodio je mons. Miroslav Vidović - generalni vikar Splitsko-makarske nasbiskupije, uz koncelebraciju župnika don Stipana Bodrožića i don Dražena Balića - župnika Drvenika. Od političara križ su nosili: Ante Stipčić - gradonačelnik, Anđelko Duvančić, Damir Radić, Vedran Rožić, Zdravko Bailo, Dar Kostović, Ivan Bojić, Radovan Slade Šilović - dogradonačelnik, Marko Ivković, Mate Čaljkušić, Mario Gruić, Vinko Brkan, Ante Ćurak i Milan Buble.  Čitanja na postajama križnog puta recitirala je prof. Sandra Vudrić uz nazočnos brojnih vjernika iz cijelog trogirskog dekanta.





U propovijedi mons. Vidović je čestitao župniku što se odlučio na ovaj križni put i onima koji su pisali tekst čitanja na postajama te svim sudionicima križnog puta, posebno političarima koji su nosili križ. Na križnom putu postoji samo jedna stranka  - stranka Križ (kreposti, razboritost, iskrenost i žar za sve prethodno). Svatko od nas, pa tako i političari imaju svoj križ - zato svi bi trebali dignuti ruku za stranku križa. Svakome je njegov križ najteži i ne razumije križ drugoga. Križni put nije labirint, on ima samo dva smjera - jedan koji nas povezuje s Bogom po vertikali i drugi smjer koji nas povezuje po horizontali  međusobno - jedan sa drugim. Kad vidimo svoj križ kao dar, možemo prepoznati i križ drugoga, odnosno put spasenja. Danas križ Isusa Krista mnogima smeta,  žele ga ukloniti s namjerom da ne bi drugoga povrijedili.  Može li ljubav ikoga povrijediti ili zla nanijeti. Ljubav je osuđena na križu, a ona druge ne osuđuje. Onda vidimo da križ ima mjesta u našim prostorijama, uredima, obiteljima, oko našeg vrata jer je on znak ljubavi. Mi kršćani upravo to moramo posvjedočiti, upravo za to da drugi ne bi to shvatili kao prijetnju. Današnje razmatnje put križa je velika mogućnost da otvorimo svoje duhovne horizonte i da prepoznamo sebe u dimenziji križa koliko smo vjerodostojni u odnosu prema Bogu i prema drugima. Mons Vidiović je zamolilio vjernike kao i sve nazočne da napravimo još jednu malu korizmenu žrtvu da molimo za političare kako bi im se Bog smilovao. - Križ nije poziv na osudu, nego poziv na ljubav i u tom svjetlu hodimo prema uskrsnuću i zori spasenja, zaključio je mons. Miroslav Vidović.


Poruke poličarima, koji nisu na dobrom glasu: Mi možemo pripadati različitim strankama te imati različito mišljenje, ali križ je mjesto gdje  se svi ujedinjujemo i prepoznajemo jer nitko nije bez križa. Tako da bi političari trebali reći da je Križ njihova stranka prije svih ostalih stranaka. Što prije  u svjetlu Kristova križa prepoznaju da je Križ njihova stranka, prije će razumjeti križ drugih, koji su im dali povjerenje i tako zajedno naprijed hoditi u bolju bućnost, dodao je zaključku mons. Miroslav Vidović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...