800 godina vratnica splitske katedrale

Euharistijskim slavljem u splitskoj katedrali sv. Dujma i otvaranjem izložbe €?Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.€™ u palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu, u srijedu 23. travnja, svečano je obilježeno 800 godina postavljanja vratnica na splitsku katedralu. Prema zapisima Tome Arhiđakona u kronici Historia Salonitana, točno u podne, na dan sv. Jurja 23. travnja 1214. godine, splitski nadbiskup Bernard blagoslovio je nove vratnice splitske prvostolnice koje je izradio domaći majstor Andrija Buvina. U drvu hrasta, rogača i oraha izrezbario je dvadeset i osam prizora iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća. Na svakoj vratnici nalazi se po četrnaest plitkih reljefa uokvirenih s bogatim geometrijskim i biljnim ornamentima. Zbog ekspresivnosti tih prikaza Buvinine vratnice ubrajaju se među iznimna ostvarenja hrvatske i europske romaničke umjetnosti.




Točno 800 godina nakon, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je zahvalno euharistijsko slavlje u koncelebraciji s prepozitom Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljkom Antom Ančićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem te još dvanaestoricom svećenika. "Jubilej je ovo koji nadilazi granice naše katedrale, Splita, Dalmacije i Hrvatske. Želimo se sa zahvalom prisjetiti ovog velikog događaja čije se slavljenje ne iscrpljuje već se iz godine u godinu umnaža. Kroz ova vrata ulazile su, ne samo brojne generacije Splićana i gostiju nego i stoljeća hrvatske kulture, tradicije i crkvenosti, i pri svakom ulazu imali smo osjećaj da ulazimo u otajstvo spasenja. Neka nam Gospodin otvori vrata našega srca i oka da možemo još dublje iščitavati misterij spasenja upisan na vrata naše katedrale", kazao je nadbiskup Barišić u uvodu te pozdravio okupljene svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike kulturnih i društvenih institucija Republike Hrvatske, grada Splita,  Splitsko-dalmatinske županije te okupljene vjernike. "Svi mi, nadbiskup Bernard, Andrija Buvina, vjernici s početka 13 st. i sva stoljeća između nas, svi smo danas zajedno na proslavi ove obljetnice. To je moguće jer nas povezuje Onaj koji nadilazi vrijeme i prostor, i kojega simboliziraju ova vrata", kazao je nadbiskup na početku prigodne homilije u kojoj je govorio o značenju vrata u životu vjernika te o posebnosti Buvinovih vratnica. "Može se reći da su vrata drugo izdanje Splitskog evanđelistara, najstarije sačuvane knjige u Hrvatskoj koja je pohranjena u našoj katedralnoj riznici. Vrata su oslikano evanđelje, prikazan ciklus Isusova života, Biblija za sve, jer u ono vrijeme nisu svi znali čitati", naglasio je nadbiskup i posebno istaknuo podatak da su na vratnicama, Isus i Marija obućeni u odjeću svoga doba, a svi ostali u odjeću iz 13. st. što šalje važnu poruku, da je Krist stalno prisutan, suvremenik svih nas koji, prolaskom kroz ova vrata, postajemo sudinici spasenja. Nadbiskup je zbog toga pozvao da pazimo kakvi prolazimo kroz vrata vjere i živimo li dostojanstvo djece Božje.
Pred kraj mise vrata splitske prvostolnice simbolično su zatvorena po prvi put nakon nekoliko desetljeća, a nadbiskup Barišić ih je poljubio te simbolično ponovno otvorio. Po završetku misnog slavlja u palači Skočibušić-Lukaris na Peristilu otvorena je izložba fotografija autora Živka Bačića €?Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.€™ Na otvorenju su, uz vjernike, nadbiskupa Barišića i svećenike, sudjelovali i zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora ua financije i državni proračun i Odbora za fiskalnu politiku g. Srđan Đurković, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije gđa. Helena Bandalović, izaslanik gradonačelnika Splita i predsjednik Gradskog vijeća g. Boris Ćurković, gradonačelnici okolnih gradova i općina, djelatnici Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela Split na čelu s pročelnikom dr. Radoslavom Bužančićem i brojni znanstveni i kuturni djelatnici. Okupljene je prvo pozdravio katedralni župnik don Tomislav Ćubelić koji je kazao da Buvinova vrata u svojoj neprocjenjivoj ljepoti kao povijesna baština nisu samo priziv prošlog vremena nego nose u sebi temelj vjere u kojoj su sabani naporni dani, tihe čežnje i vapaji, veliki zanosi, zazivi i molitve za pojedince, obitelji, hrvatski narod i čitavi ljudski rod. Okupljenima se obratio i dr. Radoslav Bužančić koji je istaknuo da vrata ruše dogme povijesti umjetnosti koje smatraju da umjetnost izlazi iz vremena konjunkture i dobrobiti, a Split nije mogao proživljavati teže trenutke od tog na početku 13. st., ali i da za velike ideje trebaju veliki formati.
Izložbom kojom započinje niz događanja koja će obilježiti ovaj značajan jubilej, od znanstvenog skupa u rujnu do istraživanja vratnica prema suvremenim restauratorskim metodološkim principima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...