Nadbiskup Barišić u Kominu na proslavi blagdana sv. Ante

Splitsko - makarski nadbiskup mons. Marin Barišić na blagdan sv. Ante u petak 13. lipnja predvodio je misno slavlje u crkvi sv. Ante u Kominu u koncelebraciji tajnika don Franje - Frankopana Velića i župnika don Petra Perlete. Prije mise održana je tradicionalna procesija sa kipom sv. Ante kroz mjesto.




"Previše je riječi - prestanimo s riječima, progovorimo djelima, progovorimo primjerom života", upozorio je nazočne vjernike na početku homilije nadbiskup Barišić i dodao: "To se posebno odnosi na roditelje; vaše riječi su potrebne, ali nisu dovoljne. Možda bi govor roditelja mogli usporediti sa prometnim znakovima, roditelj ne smije samo reći - moraš, trebaš i ostati na mjestu, roditelj mora biti dinamičan i pokretljivi znak na životnom putu djeci. Upravo na ovim primjerima rastao je i  postao sv. Ante ono što jest - miljenik i svetac Božji, prijatelj čovjeka i prijatelj Božji". Kako je na misi sakrament krizme primilo 17 mladih, nadbiskup je kazao: "Sedam darova Duha Svetoga sedam je vitamina; Duh daje govoriti, daje snagu, svjetlo, mudrost, razum, da bi mogli govoriti duhovskim jezicima, jezicima svjedočenja, materinskim jezikom. Ovi mladi primit će tu snagu, to svjetlo, da bi mogli biti ljudi koji znaju govoriti materinskim jezikom, da mogu biti jaki u sebi, da mogu biti razumljivi drugima, a to se događa preko sedam darova Duha Svetoga".


Osvrnuvši se na dar jakosti istaknuo je kako mnogi jakost traže u teretanama, no nije to ta jakost koja je najnužnija. Mnogi su fizički jaki ali u nedostatku ustrajnosti, strpljivosti i postojanosti čine velike životne grešne. Potrebna nam je jakost pomirljivosti, opraštanja i solidarnosti u potrebama drugih - to je život. Stoga, zaključio je nadbiskup, ostanimo trajno povezani s Isusom kako bi mogli govoriti djelima i primjerom života.


Blagdan sv. Ante proslavljen je i u drugim župama neretvanskog dekanata. U Novim Selima središnje misno slavlje predvodio je don Ante Antunović. Ova župa koja je pripojena metkovskoj župi sv. Nikole biskupa, za blagdan se pripravljala  pobožnosti 13. utoraka u župnoj crkvi, te trodnevnicom u Novim Selima. Prije početka misnog slavlja održana je procesija sa kipom sv. Ante. U propovijedi je don Ante pojasnio da je najveći grijeh današnjeg oholog čovjeka taj što je on na mjesto Boga postavio sebe. Pozvani smo živjeti u poniznosti, slijedeći primjer sv. Ante. "Ako želimo postati veliki, ne u svojim očima ili u očima drugih ljudi, već u Božjim očima, onda to moramo učiniti držeći se za ruke nebeskog Oca, dopuštajući da On zauzme prvo mjesto u našem životu. Sveti Ante izgarao je od ljubavi prema Isusu; s Isusom je živio, za Isusa živio, s Isusom umro. I prije nego što će umrijeti, Svemogući Bog udijelio mu je milost da mogne prihvatiti i zagrliti dijete Isusa u svom naručju. Pozvani smo slijediti njegov primjer, ne dopustimo da nas materijalna dobra zarobe, i uzmu ne samo tijelo već i dušu, poručio je don Ante.


Blagdan sv. Ante u crkvama posvećenim sv. Anti  u neretvanskom dekanatu svečanije je proslavljen i u župi Slivno Ravno-Vlaka na Rabi gdje je misno slavlje predvodio don Danko Litrić, misionar u Ruandi a na Dubravici kod Metkovića središnju misu predvodio je fra Petar Gulić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...