Sveti Ante proslavljen u obnovljenoj crkvi u zaseoku Zeljovići

Crkva sv. Ante u zaseoku Zeljovići, župa Sv. Roka - Jesenice, nakon tri godine intenzivnog rada obnovljena je zahvaljujući doprinosu mještana i pomoći Općine Dugi Rat. Crkva sv. Ante  spominje se  još 1711 godine, kada ju  u pastoralnom pohodu spominje splitski biskup Cuprili. Za pripravu proslave Sv. Ante i ove godine tradicionalno se molilo 13 utoraka, a uoči proslave održana je  pobožnost ovom svecu, a potom i tradicionalna pučka fešta.




Na blagdan sv. Ante  jutarnju misu je predvodio je mjesni župnik župe Sv. Roka - Jesenice, don Nanad Čondić, a u 18 sati procesija, s kipom sv. Ante i s mnoštvom vjernika među kojima je bilo i turista, se kretala  zapuštenim ulicama starog sela Zeljovići, a  misno slavlje i nadahnutu propovijed o životu i djelu sv. Ante  predvodio je don Nedjeljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u koncelebraciji sa župnikom don Nenadom.


Don Ante je propovijed počeo s pitanjem "Što znači biti svetac?" te rekao da ima puno svetaca, ali da je sv. Ante ipak jedan od najpopularnjih i najpoznatijih katoličkih svetaca u Crkvi. "Svaki svetac zrači zraku Božje ljubavi, Božje dobrote, odražava snagu vjere i pouzdanja u Boga. Oni su završili životni vijek, i u nebeskoj slavi sudjeluju kako bi nama bili pomoćnici u svakodnevnim potrebama", kazao je pored ostaloga don Ante.


Nakon misnog slavlja, mještanima se obratio don Nena Čondić, koji je želio da ovaj susret ostane mnogima kao draga i nezaboravna uspomena, upravo radi trogodišnjeg popravka ove 300 godina stare crkve. "Unatoč najavama da ćemo večeras imati loše vrijeme, dragi Bog je uistinu želio da naš veliki jubilej proslavimo na najbolji način. Od srca hvala našoj Nadbiskupiji, ocu nadbiskupu mons.  Marinu Barišiću, bivšem generalnom vikaru don Ivanu Čubeliću te mještanima na radu i financijskoj pomoći kao i Općini Dugi Rat,  i drugima koji su dali svoj doprinos u obnovi ove nam drage Poljičke crkve Sv. Ante u Zeljovićima. Mještani pak smatraju da ne bi ova investicija bila realizirana, da nije bilo nesebične pomoći njihova Đimija, kako od milja zovu svog svećenika.
Na području stare Poljičke Republike ima sakralnih objekata kao rijetko gdje drugdje, a Župa Sv. Roka u Jesenicama ima 10 sakralnih objekata. Tijekom posljednjih pedesetak godina o njima su brinuli, župnici: don Ante Škobalj, don Vjencesla Šupuk,  don Duje Perleta, don Slavko Kadić. don Vjenceslav Kujundžić,  don Pavao Pavić i sadašnji don Nenad Čondić, koji su  održavali  deset sakralnih objekata: Sv. Andrija, Sv. Ante, Sv. Ivan Krstitelj, Sv.Maksim,  Sv. Nikola, Sv. Petar,  Velika Gospe, Sv. Roko, Gospe od Pripala i Gospe od Bezgrešnog Začeća.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...