Proslava svetkovine Presvetog Trojstva na Poljudu

U  starohrvatskoj crkvici Sv. Trojice u istoimenoj župi u Splitu na Poljudu, u nedjelju 15. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetog Trojstva pod sloganom "Zajedno u Kristu".


Naime, u toj malenoj crkvici iz IX st., koja u sebi nosi spomen na slavne dane hrvatskih knezova i kraljeva, "gradi" se, po zagovoru sada već svetog Velikog pape Ivana Pavla II., zajedništvo molitvenih zajednica, pokreta i udruga, kao temelj stvarnog zajedništva hrvatskog naroda, a sve po uzoru Presvetog Trojstva, uzroka i počela svakog zajedništva.





U tom smislu, upriličeno je 24 satno euharistijsko klanjanje koje je započelo u subotu navečer s misom koju je slavio gvardijan samostan na Poljudu fra Matija Matošević, a završilo u nedjelju s misom u večernjim satima koju je slavio kao gost fra Miroslav Bustruc.
Svečanu Sv. Misu na sam blagdan predslavio je župnik fra Frano Delić uz suslavlje fra Stjepana Pupića-Bakrača i đakona fra Bojana Rizvana. Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Lidije Čotić. Na obje župske Sv. Mise propovijedao je đakon fra Bojan Rizvan koji je u nadahnutim homilijama govorio o značaju ove svetkovine nad svetkovinama, te o otajstvu Presvetog Trojstva, kojemu je svojstven odnos Oca, Sina i Duha Svetoga u ljubavi i zajedništvu. Ovaj odnos, koji je duboko u sebi pokretački, dinamički, usmjeren je od Oca po Sina u Duhu Svetome prema čovjeku i kao takav potiče i nas da iste takve odnose ostvarimo u svojem životu. Ako se to ne dogodi u našim životima, onda je naša vjera mrtva, besplodna i besmislena, i ne može se zvati kršćanskom.


Euharistijsko klanjanje koje se je ostvarilo u suradnji župskog ureda i Molitvenog saveza Legije Srca Isusova i Marijina bilo je upravo dokaz takvog odnosa. Završilo je prigodnim druženjem ispred crkvice u franjevačkom ozračju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...