Proslavu sv. Ivana u Ričicama predvodio nadbiskup Barišić

Posebno svečano bilo je u utorak 24. lipnja u drevnoj imotskoj župi Ričice, gdje je proslavljen sv. Ivan Krstitelj, naslovnik i zaštitnik župe. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski u koncelebraciji sa sedmoricom svećenika uz nazočnost od nekoliko stotina vjernika. Uoči svete mise održana je procesija s urešenim kipom sv. Ivana Krstitelja, kojeg su ponosno nosili Ričičani, jednako kao i barjake svoje župe.


 



U svojoj zanimljivoj i poučnoj propovijedi, otac nadbiskup je dočarao život sv. Ivana Krstitelja, njegovu poruku za čovjeka te povezanost s čovjekom te naglasio: "Ivan Krstitelj, kao i svaki čovjek za svoje roditelje predstavlja radost i sreću slavlja života. Život je najuzvišenija i najbolja Božja kreacija, a samim time i izniman dar roditeljima koji podižu i odgajaju svoju djecu". Kasnije je kazao: "Poseban je slučaj sv. Ivana Krstitelja koji je dijete svojih roditelja  koji su ga dobili u zrelijim godinama života. Samo njegovo ime predstavlja novost, jer generacijski djeca su dobivala imena po svojem roditelju. Ne zvajući se Zaharija po ocu, već Ivan, predstavlja novinu i nešto sasvim neobičajno. Tako je i svaki čovjek za Boga, ne proizvod te ne nepoznanica i anonimac, već unikat koji je poseban i originalan. Svaki čovjek je Božja kreacija i novost. Sv. Ivan Krstitelj je svjedok ljubavi prema Bogu te je svoju privrženost iskazivao sve dane svoga ovozemaljskog života".


Nakon toga nadbiskup Barišić posebno je istaknuo kako je teško biti svjedok jer svjedok svjedoči istinu, a istina zna biti bolna i neočekivana. Zato smo mi ljudi skloni kompromisima i podilaženjima, no ne i sv. Ivan. On je živi svjedok vjere i njegov nas život upućuje na propitivanje naše savjesti. Svoju homiliju održanu pred prepunom župnom crkvom zaključio je riječima: "U našoj nedorečenosti ističe se i ljubav naših roditelja. Otac nadbiskup uspoređuje roditelje sa putokazima na cestama na kojima piše smjer kretanja, ali kako to nije dovoljno. Trebamo svakim danim ustrajati u svojim ciljevima i htijenjima, ali uz Božju pomoć i uz Kristov blagoslov. Upravo u tome neka nam pomogne sv. Ivan Krstitelj, živi svjedok istine života po Isusu Kristu".


Na kraju svečanog misnog slavlja župnik don Neven Vuković zahvalio je braći svećenicima na pomoći koju su pružili proteklih dana uoči slavlja svetkovine te je uručio dar župe ocu nadbiskupu, umjetnički rad mještanina Mladena Matišića kojeg je umjetnik osobno uručio. Također se zahvalio župnom zboru Krista Kralja iz Lokvičića što su animirali misno slavlje. Otac nadbiskup je po završetku misnog slavlja pohvalio obnovljeno zdanje crkve koje je predstavio don Mladen Parlov, svećenik iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Ričica zahvalivši se na suradnji svima koji su dali priloge za župu obnovu koju je ostvario prethodni župnik don Mladen Ivišić. Nadbiskup je zaželio svima koji nose ime sv. Ivana Krstitelja sretan i častan imendan te udijelio Božji blagoslov.


Župa Sv. Ivana Krstitelja u Ričicama nalazi se uz samu granicu sa susjednom Bosnom i Hrcegovinom, a mjesto teritorijalno pripada općini Proložac. Mjesto Ričice krasi poseban krajobraz urešen akumulacijskim jezerom Ričice koje dominira čitavim područjem i daje mjestu poseban čar. Župa broji nekih šezdesetak vjernika zimi, kako ističe župnik Ričica, don Neven Vuković, a ljeti višestruko više. Mnogobrojne Ričičane, raštrkane po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, ni najveći kilometri ne mogu odvojiti od omiljene svečanosti sv. Ivana Krstitelja kojeg svečano slave sv. Misom, a u poslijepodnevnim satima bogatim kulturno-zabavnim programom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...