Zahvalna misa za pobjednike 17. Maratona lađa u Metkoviću

Štit kneza Domagoja, ove godine na 17. Maratonu lađa na Neretvi održanom 9. kolovoza u Metkoviću, ostaje u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Pobjednici su lađari "Crnog puta." Tim povodom zahvalnu misu u crkvi sv. Nikole biskupa u nedjelju 17. kolovoza predvodio je župnik don Senko Antunović.




Osvrnuvši  se na stanje u obiteljima, na zajedništvo, don Senko je rekao: Vi koji veslate, lađarice i lađari koji ste veslali i veslate, dobro znate - u lađi, ili ste jedno srce i jedna duša ili lađa neće ići naprijed. Za sve ono što se događa kroz povijest vašeg veslanja i sudjelovanja na dosadašnjim Maratonima ponajprije je potrebna dobra volja  i trud da bi se postigao određeni rezultat.


Vi ste na svoj način danas, zajedno sa svima nama, nasljednici kneza Domagoja, kneza povijesti, branitelja hrvatstva, katoličanstva, branitelji ovih prostora. Svatko od vas ušao je u crkvu  kao ekipa, lađe niste donijeli sa sobom - ne bi bilo mjesta, ali "ušli ste sa svojom lađom s kojom ste vježbali i sudjelovali na Maratonu". Ova Crkva lađa je Isusa Krista i sv. Nikole u kojoj  smo svi zajedno jedna velika obitelj, jer u ovoj lađi gdje jesmo postoji puno radosti, sreće , zadovoljstva, ljubavi, djece, svega onoga što se nalazi i u svakoj lađi, ali postoji i puno problema, poteškoća i kriza.


Zato, onu večer kada smo bili sudionici pobjede, zaboravili smo na ratove u Iraku, Ukrajini, na sve moguće svjetske špekulacije, na sve trzavice unutar našeg naroda i Domovine, na neimaštinu i mnoge roditelje koji ne mogu kupiti knjige svojoj djeci, na puno toga, jer ste vi bili razlog, jer ste nas vi tog dana  i sve ovo vrijeme učinili ponosnijim, zadovoljnijim; jer vaš trud nije samo vaš trud, vaš trud je i naš uspjeh.


Bez obzira kojoj Udruzi ili župi pripadali svi ste djeca ove lađe - Crkve, svi ste sinovi i kćeri Isusa Krista jer ste kršteni u ime  njegovo. Budućnost ste ovog grada, župe i Domovine Hrvatske. Učinite svoj svijet u lađi života  ljepšim, zadovoljnijim i sretnijim, time ćete učiniti zadovoljnijim i sretnijim i ovu župu i grad i  Domovinu, jer sretne osobe čine sretno društvo u kojem živimo. Nemojmo čekati da nam drugi dođu na cilj u Ploče. Mi idimo prema cilju, ne samo u Ploče, nego u svakom području života. Ne stidimo se nikakva posla u ova teška vremena, znajmo, ne prepustiti se depresiji, zlu, alkoholu, bolesti bilo koje vrste, koja na žalost najviše ugrožava i upropaštava hrvatsku mladost koja bježi iz najljepše zemlje svijeta. Ne bježe jer je ne vole , bježe jer ne mogu kruha u njoj naći.


Teško je to gledati iz dana u dan; kako zaboraviti povijest koja se ostvaruje u sadašnjosti, ne samo kroz Maraton lađa, kroz Domagoja, kroz svu povijest našega naroda. Lakše nam je bilo za vrijeme rata nego sada. Lakše je bilo u ratu trčati nago sada strepiti što će biti sa poljoprivredom i svim.


Dok mnogi naši političari uživaju u svom odmoru, mnogi naši mladići i djevojke kroz lađu života koju nose, po poljima su, sade, rade, muče se  i bacaju u jendeke.


Don Senko je poručio mladima:  Ako mi ne učinimo da ova Domovina i ovaj grad ne postane ljepši po nama, neće nam ga učiniti ni Split ni  Zagreb, niti nijedna politika, jer svatko gleda svoj interes - ono što ste mogli doživjeti kroz svoj život to je da ste uvijek osjećali da je Crkva s vama, da ste vi Crkva, i zbog toga doživljavate Crkvu kao majku, sv. Nikolu kao svoga zaštitnika. Tako je lijepo vidjeti vaše majice s različitim znakovljima, ali pokušajte negdje staviti sv. Nikolu, da se zna od kud ste, s kime ste povezani. Ovaj štit Domagojev dobro sam proučio. Četiri križa su na njemu, to mi je bilo drago vidjeti, jer sve četiri strane su strane Boga živoga. Neka ovaj ponos koji smo doživjeli zahvaljujući našim mladićima, našim lađaricama, jer bitno je pobijediti, ali važno je i sudjelovati; svi su uložili svoj maksimum. Ponosni smo, čeka nas noć prvaka. Vjerujem da će uz pomoć Božju i sv. Nikole, Domagojev štit ostati u našoj župi bar pet godina.  Kao što su oni pokazali nama da u ime naše pobjeđuju, trudimo se svi da u našoj župi i gradu proslavimo noć prvaka, u petak 29. kolovoza, onako kako dolikuje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...