Polnoćka u splitskoj katedrali

" U radosti božićne noći rođenja Sina Božjega od Djevice Marije nebeski glasnik objavljuje budnim pastirima poruku: "Danas vam se u Betlehemu rodio Krist Gospodin". Braćo i sestre, pridružujući se pastirima pitamo se: "Tko se rodio?" Krist Gospodin! Sâm Bog, u betlehemskom Djetetu k nama dođe - čovjekom posta. Nevjerojatan i čudesan događaj", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika, mons. Drago Šimundža i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, a misu je izravno prenosio Hrvatski Radio Split i TV Jadran.


 



U svojoj je propovijedi nadbiskup stavio naglasak na čovjekoljublje Božje i  važnost očuvanja obitelji. "Danas Božja ljubav prelazi sve granice, obuhvaća sva vremena i generacije. Zahvaća svakoga od nas, nas i naše danas. Mi se teško nosimo i ne snalazimo u našim danima, ali Krist Gospodin želi tu biti s nama doma. Ova ljubav neće iznevjeriti, već samo iznenaditi - uvijek samo ugodno. Po maloj, svetoj nazaretskoj obitelji ulazi u sve naše obitelji, i u veliku ljudsku obitelj". Ovo danas ,istaknuo je nadbiskup ,betlehemske noći ne prelazi u prošlost, jer je rođen Emanuel, Bog s nama i trajno je povezan s nama, u dobru i u zlu.Podsjetio je kako s naše strane može doći do loma , zaborava i ravnodušnosti, no da isto tako Božja ljubav zna kakvi smo i  kako nema idealne obitelji. "Da je to čekala i tražila, da je postavljala uvjete, nikada ne bi došla k nama. Bog nas u betlehemskom Djetetu bezuvjetno prihvaća. Betlehemsku štalu i hladnu noć pretvara u pozornicu i izraz svoje ljubavi prema nama. Želi naći dom u našoj obitelji".


Mons.Barišić u nastavku propovijedi je naglasio  kako se Bog rodio  u obitelji i kako se radost Božića najdublje osjeća u obitelji. Podsjetio je kako Betlehemsko Dijete želi danas biti i odrastati u našoj obitelji, u našem danas, u svim obiteljima svijeta. Bez obzira u kakvim uvjetima živimo, s kakvim poteškoćama i neizvjesnostima se susrećemo, obitelj je, kazao je nadbiskup, doista drugo ime za Božić. Upozorio je kako je Bog  čovjekom postao jer  želi biti među svojima, među nama u obitelji, u malim znakovima pažnje, ispružene ruke, kako nam  želi otvoriti oči i srce da produžimo njegovu ljubav prema bližnjima i da ga prepoznamo u svim ljudima, u onima koji su u poteškoćama, osamljeni, zaboravljeni, prezreni.


Vrativši se na kraju propovijedi obitelji koja je ključ naše budućnosti, potaknuo je roditelje kako u svjetlu Božića otkrivamo radost i prepoznajemo darove ne u kvaliteti stvari, već bogatstvu i daru dragih nam osoba: supruge, supruga, djece, roditelja, djedova, baka, braće, sestara i pozvao "Tko može bolje od vas , oče i majko, svjedočiti otajstvo Božića. Vi ste znak i blizina Božje nježnosti i ljubavi svojoj djeci, ljubavi koja se ne kupuje, već svakodnevno dariva. Obitelj rađa i čuva čudesne odnose dara, sebedarja, požrtvovnosti, besplatnosti. Radost Božića ne zatvara se u obiteljsku oazu, već je čini glasnikom i svjedokom humanosti društva i svijeta. Božje čovjekoljublje je najsnažnija zaštita čovjeka. Zato božićni pogled betlehemskog Djeteta u obitelji iz nje, i po njoj, prelazi u novi pogled prema svim ljudima. Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo jer se obitelj ne temelji na dominaciji jačega, nego na ljubavi, pažnji, sebedarju".


Čestitajući Božić i betlehemskim svjetlom obasjanu i blagoslovljenu Novu 2015. godinu, nadbiskup Barišić je pozvao vjernike da otvore  srca, domove i obitelji da" mirom Mlado Sunce s visine obasja sve njihove dane". Brojni okupljeni vjernički puk je, uz Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice mo. Šime Marovića,  pjevao  božićne pjesme i tako uzveličao  ugođaj i svetost Badnje noći.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...