Nadbiskup Barišić sa župljanima Velog Drvenika proslavio sv. Jurja

Župa Sveti Juraj na Velom Drveniku u splitskom akvatoriju  svečano je proslavila u četvrtak 23. travnja svoga nebeskog zaštitnika. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa  župnikom don Draženom Balićem, don Stipanom Bodrožićem, fra Nediljkom Jerkanom i don Nikolom Mikačićem. Misi je prethodila procesija mjestom s kipom Sv. Jurja u kojoj su sudjelovali uz župljane i gradonačelnik Trogira Ante Stipčić sa suradnicima. Na samom početku misnog slavlja riječi dobrodošlice uputio je župnik don Dražen Balić, nakon čega je nadbiskup pozdravio sve okupljene i izrazio radost što s njima može slaviti svjedoka vjere Sv. Juru.




"Današnje slavlje dalo nam je dodatnu snagu za hod u procesiji i danas su zajedno s nama pjevale i ptice psalme Sv. Juri. Vjerujem da je danas u nama i preko nas zapjevala i Bogu slavu dala čitava priroda, ovi stoljetni rogači, masline, čempresi, stabla po kojima je Drvenik dobio ime", kazao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Barišić čestitajući župljanima njihovog nebeskog zaštitnika Sv. Juru.


U homiliji koja je uslijedila nadbiskup je stavio naglasak na očuvanje i povratak pravim vrijednostima i Sv. Juru kao uzoru na tom putu. Napomenuo je kako je Sv. Jure prihvatio kršćanstvo, "obukao se" u tu novost života, u Krista, " i nije bilo to samo izvana, to je bilo njegov život, njegov identitet ". U svom životu slijedeći Krista poput Stjepana prvomučenika istaknuo je nadbiskup,  ne samo da je živio za Krista, nego je pokušao živjeti kao Gospodin, a to "košta" u svijetu koji se suprostavlja Bogu i koji stavlja druge kriterije u središte života, ne dobro nego zlo, ne istinu nego laž. Njegova borba za Krista, za Boga, za dobro i čovjeka izražava se kroz zmaja koji se pojavljuje na slikama uz Sv. Juru. Pojašnjavajući simboliku zmaja nadbiskup je kazao je kako je zmaj simbol zla protiv kojega se Sv. Jure borio u svom životu i zla koje je ugrožavao druge. Koji je pečat ostavio u svom vremenu svojom borbom protiv toga zla govori i činjenica da mu je odmah  poslije njegove mučeničke smrti u 4.st.sagrađena velebna bazilika. I jedna od poruka Sv. Jure za nas danas je da ne zaboravimo da postoji dobro i zlo, jer to se danas vrlo često zaboravlja i zamjenjuje, naglasio je nadbiskup. "Nije više kriterij dobro i zlo, nego korisno i nekorisno, ugodno i neugodno,  to stvara probleme čovjeku i stavlja ga na stranu zmaja, no ne treba posustati u dobru,  pa makar nas to 'koštalo', istaknuo je nadbiskup.  Podsjetio je na riječi sv. Pavla koje je uputio Timoteju kojima mu je rekao da oni koji žele nasljedovati Krista susrest će se s problemom patnje, progona i nerazumijevanja. Slijedom toga nadbiskup se osvrnuo na naše svakodnevno mučeništvo. Naglasio je kako nisu mučenici samo oni koji su dali svoj život u jednom procesu ili od jedanput, nego kako je rekao  mučenik je svaki čovjek koji želi u svakom trenutku svoga života živjeti kao čovjek i vjernik. Svi smo mi u vremenu u kojemu živimo izazvani i pozvani u odnosima, planovima, izabrati i postaviti se, 'koštat će me', ali važnim istaknuo je nadbiskup treba imati na umu da tada trebamo znati tko smo, što smo, treba znati kako se postaviti u tim trenucima koji traže mučeništvo i tada biti sigurni u naše opredjeljenje za dobro, za istinu i ljudskost."To je mučeništvo koje se ugrađuje svakodnevno u život", pojasnio je nadbiskup.



Nadalje istaknuo je kako se danas neke vrednote olako zaboravljaju, izmjenjuju ili olako "prodaju" i kako smo danas ovisnici o mnogim stvarima, ne razmišljamo svojom glavom, ne radimo po svojoj savjesti i kako smo postali kao neka filijala nekoga ili nečega i tako gubimo slobodu. Nije lako ostati vjeran vrednotama ljudskosti i vjere, kazao je u nastavku propovijedi nadbiskup i naglasio kako za to treba hrabrosti i snage koju možemo pronaći samo u Kristu. "Samo tako možemo imati slobodu koju trebamo da bi se oslobodili od zla i bili slobodni za dobro. Za to treba puno snage razboritosti, muke i ne možemo sami", pojasnio je nadbiskup i podsjetio je kako je i Sv. Juri trebao primjer i uzor jer ni on nije mogao sam. Njegova snaga u borbi protiv zmaja zla bio je Isus Krist. I nama, pozvao je nadbiskup,  treba snaga i hrabrost da bi bili slobodni da se borimo i izborimo za prave vrijednosti, treba nam ozračje, ohrabrenje da bi bili ohrabrenje drugima i poput Sv. Jure živjeli ne samo za sebe nego i za druge i tako stvarali odnose zajedništva, ljudskosti i vjere.



"Neka nam ovo slavlje bude ohrabrenje u životu za ovo malo svakodnevno mučeništvo, da bi bili svjedoci onima do kojima nam je stalo, jer povezni smo u zajedništvo. Neka duh Sv. Jure danas uđe kroz naše srce, razmišljanja, stavove da na svoj način možemo kazati svojoj djeci da prihvate dobro. Jer u životu su važne prave vrednote  koje je svjedočio Sv. Jure i mnogi sveci i koji i danas poručuju nama u ovom vremenu da živimo u ovoj slobodi za koju nas Gospodin oslobodi", zaključio je nadbiskup.



Okupljenima se na samom kraju obratio župnik don Dražen Balić i zahvalio se nadbiskupu na njegovoj  pastirskoj poticajnoj riječi. Zahvalu je uputio i župljanima koji su procesiju i misno slavlje uzveličali pjevanjem pučkih napjeva kojima se čuva i ne zaboravlja baština predaka.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...