Blagdan Gospe Ranjene u splitskoj konkatedrali sv. Petra

Blagdan Gospe Ranjene svečano je proslavljen u nedjelju 18. siječnja, u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s nekoliko svećenika na čelu s župnikom don Radojkom Vidovićem i župnim vikarom don Antom Bitunjcem. Nakon što je pozdravio sve okupljene svećenike i vjernike, nadbiskup je kazao kako je ovaj blagdan simbol naših osobnih, obiteljskih, društvenih rana ali i simbol onih rana koje možda zaboravljamo, a to su moralne i duhovne rane. Podsjetio je kako je blagdan Gospe Ranjene uz dozvolu Kongregacije ustanovio tadašnji biskup Frane Franić 1987. kao spomen na 3. siječnja 1944. kada je u bombardiranju Splita u tada porušenoj crkvi sv.Roka pronađen oštećen kip Gospe i kao spomen na veliki broj tada stradalih stanovnika grada Splita.




Na početku propovijedi nadbiskup je kazao kako je naš život obilježen patnjama i kako svatko bez obzira na dob u svom srcu nosi rane, patnje i probleme, ne samo svoje već i svojih bližnjih. Istaknuo je kako na blagdan Gospe Ranjene prepoznajemo blizinu majke Marije koja je iskusila patnju i bol u svome životu, jer je bila duboko povezana sa svoji Sinom koji je došao u našu stvarnost da u svemu postane nama sličan osim po grijehu. Neprestano je bila uz svoga Sina, pratila ga i duboko proživljavala patnje i boli. Nadbiskup je izdvojio trenutke u kojima se prepoznaje njezina patnja i bol. "Bijeg u Egipat, prikazanje u hramu kada joj je strac Šimun proprekao kako će joj mač probosti dušu, do Kalvarije, nezino stajanje pod križem i primanje mrtvog Sina s križa to su ti trenuci patnje i boli i ona koja je primajući Ivana pod križem postala i našom Majkom ne može ostati hladna na patnje i boli svakoga od nas i mi se uz njenu pomoć, možemo nositi sa svim problemima naše svakodnevice ali i okusiti radost života", istaknuo je nadbiskup.


U nastavku, nadbiskup je pojasnio da iako smo svi zahvaćeni patnjom i boli, neke patnje i boli ne ovise o nama. One koje ovise o nama napomenuo je su odbačenost, prezrenost, indiferentnost , šutnja i najače bole, najdublje su ako su u braku, obitelji, među najbližima. Zapitao se kako ih liječiti, kako biti liječnik u svojoj obitelji, kako od svoje obitelji učiniti lječilište. "Treba reći 'oprosti', tu jednu riječ toliko snažnu da može odmah zacijeliti duboke rane. Bilo kakve bile ove bolesti, duhovne rane, ako imamo obitelj, roditelje mogućnost je izlječenja, jer kad si ranjen tko te može bolje razumijeti, izliječiti , ohrabriti, podržati , razumijeti nego obitelj ", istaknuo je nadbiskup. Dodao je kako nas u ovu "medicinu" može uputiti samo Majka Marija i Isus na križu jer imaju iskustvo patnje i boli. "Blago nama jer imamo mogućnost naći se pod križem u ulozi ljubljenoga učenika s Majkom Marijom. Svaka sveta misa jest otajstvo slavlja ove ljubavi na križu pod kojim je prisutna Majka Marija Gospa Ranjena, koja je liječnica", zaključio je propovijed nadbiskup i potaknuo da molitvom zahvaljujemo na daru koji nam je dan da primajući Majku Mariju u svoje životno ozračje i odnose liječimo svoje rane i rane drugih.


Pred kraj slavlja, župnik je zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, a svim župljanima čestitao blagdan njihove suzaštitnice i zaželio da jedni drugima budu ohrabrenje i utjeha. Slavlje su pjesmom obogatio župni mješoviti zbor pod ravnanjem don Mihaela Provića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...