Nadbiskup Barišić predvodio proslavu blagdana Obraćenja sv. Pavla na splitskim Pujankama

Blagdan Obraćenja sv. Pavla svečano je proslavljen u nedjelju 25. siječnja u župi sv. Pavla na Pujankama u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, u koncelebraciji s župnikom don Božom Renjićem, župnim vikarom don Domagojem Jelačom, vojnim kapelanom  Branimirom Projićem, o.Antom Kneževićem,  don Matom Munitićemi đakonom  Miroslavom  Rubićem. U uvodnim riječima nadbiskup je pozdravio sve prisutne i čestitao im blagdan njihova nebeskog zaštitnika. Naglasio je kako se nalazimo u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana kojemu je vrhunac blagdan Obraćenja sv. Pavla. "Sv. Pavao je primjer kako je jedan obraćeni život uvelike promijenio tijek povijesti. Neka ovo današnje slavlje sv. Pavla bude hrabrenje za svakoga od nas da možemo Krista otkriti dublje i hrabrije ga onda znati živjeti i naviještati u svojoj sredini  i  drugima ne toliko riječima koliko djelima i stavovima. Onda vjerujmo da će svijet postati drukčiji  i humaniji ", kazao je nadbiskup.





"U ove naše dane čitamo, čujemo,  vidimo progone, terorizam, ubijanje onih koji su drukčijim od nas. Pariz , Afrika, Sirija, Pakistan i more drugih zemalja. Svijet je doista uznemiren tim nasiljem  koje je  već odavno prisutno u njemu  i kako danas  shvatiti sv. Pavla,  kako razumjeti njega i one  koji danas to isto čine u ime svoje vjere?", kazao je nadbiskup na početku propovijedi.  Zapitao se zar je moguće zamisliti Boga koji želi smrt čovjekovu, koji ne želi njegovo dostojanstvo,  njegovu slobodu, koji ne želi čovjeka prihvatiti da se ostvari kao osoba, kao čovjek. Zar je Bog, Bog mržnje, osvete, nasilja? Pavao je tako mislio, progonio one koji su na Putu, a tako misle i ovi danas . "To je ta ideologija, sljepoća onih  koji iz 'ljubavi€™ prema Bogu  bore se mržnjom  protiv čovjeka, protiv Boga".  Nadbiskup je upozorio kako  se mnogi  pitaju  kako  i zašto se to događa, no dodao je da je to  posljedica  udaljavanja od Boga , zloupotrebe  Boga i vjere .


Susret s Gospodinom i njegovim pitanjem zašto ga progoni omogućuje Pavlu da sada sve vidi u novom svijetlu i u tom susretu shvaća vrlo važnu stvar za njegovo obraćenje. Shvaća da Isus Krist nije prošlost , nije mrtvac, nego da je živ, uskrsli i da ima lice. "To lice jest bližnji,  jest brat,  jest svaki čovjek . Ovo shvatiti znači promijeniti svoj život . Ovo ugraditi u svoj život znači obratiti se. Ovo je najvažnije u životu, ali je vrlo teško shvatit, prihvatit,  jer teško se promijeniti  zbog otpora koji je  u nama ". Nadbiskup je dodao kako svojim sposobnostima i zaslugama se ne možemo se obratiti, no lako je ako spoznamo, doživimo  iskustvo  ljubavi Božje. " I  ovo mijenja,  preporađa,  čini nas drugim , drukčijima. Pavao je iskusio Božju ljubav, bio prožet prisutnošću Kristovom koji mu je prvi prišao iz te ljubavi i to ga je promijenilo učinilo čovjekom nemirnim da Radosnu vijest naviješta svima. " Vjernik biti znači doživjeti  poput Pavla  prosvjetljenje,  iskustvo ljubavi Božje , primiti i dopustiti Bogu da nas obraća , mijenja i da nas  prihvatiti za svoje suradnike ".


Obraćenje sv .Pavla  želi nas  ohrabriti  da prihvatimo svoje obraćenje, da vjerujemo   u ovu ljubav  naglasio je nadbiskup i potaknuo na razmišljanje kako  mi odgovaramo na Gospodinovo pitanje zašto ga progonimo. "Doista ga progonimo u svojim bližnjima u ljudima koje poznajemo.  Koliko imamo onih s kojima ne komuniciramo , koji su nam €™prekriženi', s kojima ne razgovaramo , koje ogovaramo, ranjavamo, koji su za nas €™mrtvi ' ?.Kad ćemo mi pobijediti ovu dramu u sebi i otvoriti se  ovoj ljubavi i pobijediti svoju sljepoću, svoje ideologije,  stavove i prepoznati   Krista u svakom čovjeku,  jer  napadajući njega,  zapravo vrijeđamo Isusa Krista. Ta spoznaja, to je vrlo važan trenutak za nas"  kazao je nadbiskup .


Na kraju potaknuo je da blagdan Obraćenja  sv. Pavla koji se proslavlja u molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana  bude poticaj ne samo na ekumenizam nego i na dijalog među različitostima kako bi svijet i vrijeme u kojem živimo bio bolji, humaniji,  gdje se neće drugi  vrijeđati  samo zato jer je drukčiji,  nego će se po tom nastojanju u dijalogu  doista vidjeti da smo jedna obitelj u zajedništvu . "Pavao je dao svoj život za ovaj naviještaj i poziva i nas da mu se pridružimo i da  naviještamo ovu novost" , zaključio je nadbiskup.


Na kraju slavlja župnik don Božo Renjić zahvalio je svima nazočnima, osobito onima koji ugrađuju dio sebe u župu, sudjelovanjem u svim župnim aktivnostima, ali i molitvom. "Neka nam sv. Pavao pomogne da više rastemo u vjeri, da se jačamo kao pojedinci i kao župa". Svečanom misnom slavlju u veliko je svojom pjesmom  pridonio mješoviti zbor župe sv. Pavla, pod vodstvom prof. Mihaele Maslov, ali i 41 ministrant s kojima se na kraju misnog slavlja nadbiskup fotografirao .

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...