Proslavljen blagdan sv. Ivana Bosca u Splitu

Blagdan utemeljitelja salezijanaca, oca, učitelja i zaštitnika djece i mladeži sv. Ivana Bosca i 200 godina od njegova rođenja svečano je proslavljen u subotu 31. siječnja u salezijanskoj župi Marije Pomoćnice na splitskom Kmanu. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je u zajedništvu sa župnikom don Mihovilom Kurkutom i drugim svećenicima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić  koji je u uvodu naglasio kako zahvaljujemo Bogu na ovom svecu, ali i Ivanu Boscu za bogatstvo i dar vjere, ljudskosti, nadahnuća, poticaja da i mi možemo svjesnije i hrabrije živjeti svoju vjeru.




"Don Bosco u svom vremenu, vidio je ono što drugi nisu. U vremenu nagle industrijalizacije, gladi, nezaposlenja uočio  je nastojanje moćnih da budu veliki, ali protiv Boga i na račun čovjeka. Gledajući tu stvarnost, osjetio je da treba djelovati i biti produžena ruka Božje ljubavi. Djeluje tako da traži mlade na ulici,prikuplja ih  i za njih i njihove potrebe  osniva oratorije gdje ih odgaja i daje im mogućnost rada, daje im nadu za budućnost. To su dvije stvari koje su za don Bosca  bile važne", kazao je na početku propovijedi nadbiskup Barišić. Dodao je  kako je i danas naš mentalitet donekle sličan mentalitetu vremena don Bosca, jer i danas su mladi bez posla, izgubili su nadu, motive i ako želimo biti vjernici onda bi i mi danas trebali uzeti  model don Bosca. "Isti je taj model i danas potrebit. I on je razvio pedagogiju ljubavi, koja je bila uspješna onda i danas, koja ostaje, vrijedna, potvrđena, trajna i za današnji način pristupa i odgoja čovjeka jer stavlja male i ugrožene u središte pažnje mijenja svijet i ljubeći daje na znanje da ljubav može u beznađu učiniti čuda".


Osvrćući se na pedagogiju ljubavi don Bosca nadbiskup je potaknuo roditelje  kako danas   posebno treba mlade staviti u središte  naše pažnje jer su potrebni prisutnosti riječi ohrabrenja, razumijevanja. "Živimo u mentalitetu kada su se izgubile duhovne i moralne vrednote i moramo se upitati koliko nam je stalo da te vrednote ugrađujemo u njihov odgoj, njihovu formaciju jer bez njih život se svodi na potrebe materijalne razine. Događa se da onda, da u odgoju nedostaje želja koja nas otvara prema drugome i izvlači nas iz nas samih". Dodao je, kako onda nije čudo da su nam mladi bezvoljni, beznadni, bez motiva jer im je život sveden na časovitost i na potrebu. Zapitao se kako onda  ući unutar složenog izazovnog života, kako biti pedagozi, svjedoci i izbjeći greške? Iskazao je uvjerenje  kako ne griješimo ako s dobrom namjerom  i ljubavlju savjetujemo svoje  mlade, ali zasigurno griješimo u načinu, kako i kada savjetujemo. Zasigurno bi tu trebala biti korekcija u tom dijelu našeg odnosa s mladi napomenuo je. "Zamolimo danas sv. Ivana Bosca apostola mladeži, odgoja, pedagoga da ga možemo bolje upoznati, slijediti i otkriti bolje izvor njegove metode, bolje otkriti evanđelje i približiti ga mladima, a i  njih i sebe približiti  Isusu Kristu", završio je nadbiskup. Na kraju zamolio je da nam iskrena molitva bude način i put u ostvarenju ovih nakana.


Župljani su se, za proslavu svoga suzaštitnika, pripremali trodnevnicom od 28. do 30. siječnja večernjim misama. U sklopu proslave blagdana sv.Ivana Bosca i obilježavanja 200.godine njegova rođenja i povodom Godine posvećenog života  na blagdan 31.siječnja održan je po prvi put susret više od 100 svećeničkih i redovničkih kandidata sa područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Susretu je  uz njihove odgojitelje nazočio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...